www.reconnet.pl Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przyrost siły
Autor Wiadomość
Freebird 

Wysłany: 2009-12-11, 17:50   

Cześć, myślę, że warto zacząć od początku czyli :

1. Masz problem z wagą / jak dużo tego tłuszczu :P ? Jeśli masz nadwagę to odrzuć wszelkie obciążanie stawów (np. bieganie) a skoncentruj się na innych rzeczach (rower ;) )
2. Trening siłowy - tak i nie, w tym wieku daj większy nakład na tzw. calisthenics czyli prościej mówiąc - ćwiczenia z wykorzystaniem masy ciała. Dodatkowo basen, do tego 6W jak najbardziej, jednak poszukaj na YT prawidłowych przykładów pokazanych przez fachowców, bo se kręgosłup zrąbiesz a pożytku w mięśniach nie będzie.
3. Dieta, - ważne jest byś jadł przede wszystkim zdrowo. Krótko mówiąc - normalne domowe żarcie. Porządne śniadanie, obiad, troszkę mniej na kolację. Ale pamiętaj - domowo, tradycyjnie, zdrowo. Unikaj słodyczy, fastfoodów itp itd.
4. Cierpliwość. W twoim wieku ważne jest odpowiednie połączenie - dobrego odżywiania, aktywnego trybu życia. Troszkę podrośniesz to i waga będzie w normie, a przyrost siły przy calisthenics powinien się powiększać, za jakieś 2-3 ... może 4 lata pójdziesz na siłkę i zaczniesz porządniej ćwiczyć, ewentualnie jakieś prace domowe (rąbanie drewna, przenoszenie węgla :P ). Wcześniej raczej nie ma sensu, inny stan chrząstki jest w takim wieku i łatwo sobie spieprzyć kręgosłup i inne elementy szkieletowo - stawowe. Siłownia w gimnazjum to IMO jedna wielka pomyłka. Spadek tłuszczu nie musi być gwałtowny, ważne by był systematyczny - waż się okresowo, sprawdzaj swoją wagę i ją kontroluj.

Jakbyś miał pytania to pisz :)
Ostatnio zmieniony przez Fredi 2009-12-11, 18:38, w całości zmieniany 1 raz  

Shg 

Wysłany: 2010-02-28, 11:17   

zarat napisał/a:
Ja parę miesięcy temu byłem, delikatnie mówiąc, niezbyt chudy. Mogłem zrobić jedną pompkę maksymalnie, o podciąganiu się nie było mowy.

Pomogła najprostsza metoda, na dodatek mojego pomysłu. Co dwa dni dwie serie pompek na poręczy w odstępie 10 minut. Trochę dziwne pompki, bo bardzo powolne - około 5 pompek na minutę, starając się wykonywać każdy ruch niezwykle wolno. Nie liczę jazdy na rowerze, bo to w ramach hobby - 40 km po okolicznych drogach polnych i lasach tygodniowo (choć to różnie, nie pilnuję tego dokładnie, zdarza mi się przejechać 40 km w dzień, a zdarza mi się jeździć po 5 km dziennie).

Dziś mam nieźle widoczny biceps, po "brzuszku" nie ma śladu, a 10 podciągnięć nie stanowi dla mnie problemu.

To tak jak u mnie,we wrześniu 2009 ważyłem 105kg przy 176cm wzrostu,w listopadzie było już to 80kg ;) ,bywało tak że potrafiłem z dnia na dzień zrzucić 0.5kg.Wystarczy wielkie samozaparcie i nastawienie psychiczne,zaczęło się od spacerków czasem kilka razy w tygodniu po 10km,kończąc na diecie jajecznej którą sam wymyśliłem,by nie stracić mięśni :P .

CTHULHU 

Wysłany: 2010-02-28, 11:33   

Shg napisał/a:
To tak jak u mnie,we wrześniu 2009 ważyłem 105kg przy 176cm wzrostu,w listopadzie było już to 80kg ;) ,bywało tak że potrafiłem z dnia na dzień zrzucić 0.5kg.Wystarczy wielkie samozaparcie i nastawienie psychiczne,zaczęło się od spacerków czasem kilka razy w tygodniu po 10km,kończąc na diecie jajecznej którą sam wymyśliłem,by nie stracić mięśni :P .

Moje gratulację :!: ;-) to wielkie osiągnięcie.

Sam ćwiczę już chyba ze trzy lata, warze 87kg przy wzroście 192cm
zero tłuszczyku :-P
Mówiąc szczerze czuje się fantastycznie,mózg dotlenia się, nie boli głowa.
a zmęczenie pozwala na wspaniały, i szybki sen.
(Oczywiście bez sterydów :!: , które są dla idiotów i leni :-? )

Polecam wszystkim bardzo gorąco, trzeba dbać o siebie, a nie zarastać tłuszczem.
Ostatnio zmieniony przez Fredi 2010-03-02, 09:05, w całości zmieniany 1 raz  

mgr_scout

Wysłany: 2010-02-28, 18:44   

Shg napisał/a:
bywało tak że potrafiłem z dnia na dzień zrzucić 0.5kg.

żaden wyczyn, to solida kupa była :D

voj110 
bliżej nieokreślony

Wysłany: 2010-03-19, 22:02   

Ja schudłem kiedyś 3 kilo w 2 dni. Ale na tłuszcz nie mam co narzekać. A co na kondycję? PŁYWAĆ!!

przeszczep 
zagorzały turysta

Wysłany: 2010-03-19, 22:05   

mgr_scout napisał/a:
Shg napisał/a:
bywało tak że potrafiłem z dnia na dzień zrzucić 0.5kg.

żaden wyczyn, to solida kupa była :D

Kiedyś się założyłem kto ile schudnie po porannym wypróżnieniu ;)

Niestety przegrałem, ale wyniki było całkiem ciekawe - ja 4kg, kolega jakieś 5kg.
Jego odchodów nie dało się w kiblu spuścić :P

thralll 

Wysłany: 2010-03-21, 15:33   

To pewnie przez doping farmakologiczny :)

Co do przyrostu siły to ostatnio wpadła mi w łapki książka P. Tastsouline "Nagi Wojownik". Podszedłem do niej dość sceptycznie. Całej jeszcze nie przerobiłem, ale muszę przyznać że coś w niej jest. Zauważyłem przyrost siły tylko dzięki kilku trikom. Choć wydaje się to śmieszne to spinanie pośladów naprawdę pomaga.

Rzez 
F&L

Wysłany: 2010-03-26, 16:56   

Do wyszukania i poczytania.

- FM 21-20, Army Physical Fitness Training
- US Navy SEAL Physical Fitness Guide
- The Navy Seal Nutrition Guide

Sporo info wystarczy spokojnie większości osób. A jak ktoś ze stolicy chce chodzić na fajny trening to zapraszam na PW :)

Dąb 

Wysłany: 2010-03-26, 17:53   

Ja polecam książkę „Combat Conditioning” Matt Furey, zresztą inne jego książki też są konkretne. Książka do znalezienia w sieci. Facet zna się na rzeczy. Po za tym ciekawą pozycją jest "Trening siłowy bez sprzętu" Olivier Lafay
Ja obecnie robię coś takiego, wymyślone przeze mnie:
I Seria łączona x5
- Pompki na jednej ręce
- Pompki na poręczach
- Pompki ręce na szerokość barków
- Pompki ręce szeroko
- Pompki Hinduskie
II seria łączona x5
- Wykroki
- Przysiady Hinduskie
- Przysiady głębokie nogi złączone
- Przysiady głębokie średni rozstaw nóg
- Przysiady głębokie szeroki rozstaw nóg

III seria łączona x5
- Podciąganie nachwytem ręce złączone
- Podciąganie nachwytem ręce na szerokość barków
- Podciąganie nachwytem ręce szeroko
- Podciąganie podchwytem ręce złączone
- Podciąganie podchwytem ręce na szerokość barków

VI seria łączona x3
- Scyzoryki na taborecie
- Spięcia brzucha nogi w górze
Odpoczynki jakieś 30-60 sekund, wykonuje wszystkie rodzaje pompek pod rząd bez przerwy, odpoczywamy 30 sekund i powtarzamy, później przechodzimy do przysiadów itd., Jeżeli ktoś by chciał tego spróbować to uprzedzam, że jeśli nie miał do czynienia z tego typu treningiem, niech lepiej zamówi karetkę, co by stała z boku na wszelki wypadek ;-) 8-)
"Puszczaństwo jest całkowitą wiedzą o zwierzętach. Zdobywa się ją, śledząc i podchodząc je tak, aby można było obserwować ich naturalny sposób życia oraz poznać różne rodzaje zwierząt i ich rożne zwyczaje."
Skauting dla chłopców

Żbik 

Wysłany: 2010-03-26, 22:54   

A ja co dzień robie po 20-40 pompek (w zależności ile mi sie chce) a efekty i tak widze :)
To i tak jest sporo bo u mnie w klasie to po 1-2 robią na WFie a i tak zaraz spaią ;p

przeszczep 
zagorzały turysta

Wysłany: 2010-03-27, 14:18   

Zrób 120-140 - to będzie sporo ;)

Rzez 
F&L

Wysłany: 2010-03-27, 14:24   

przeszczep napisał/a:
Zrób 120-140 - to będzie sporo ;)
;)

Odpowiedz do tematu