Yerba mate

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

beikoo
Post autor: beikoo »

polubiłam mate za jej głębię smaku, zaczęłam pić z ciekawości bo gdzieś przeczytałam, że jest dobra na odchudzanie coś tam zdziałała, ale smak jest taki że nie musi. Teraz zbieram na tykwę
Awatar użytkownika
pitersgs
Gadu Gadu: 7371138
Tytuł użytkownika: Przygoda....

Post autor: pitersgs »

A do mnie właśnie leci zestawik hehe:)
Pozdrawiam PK
kozikowski.piotr@gmail.com
GG: 7371138
Awatar użytkownika
pandowilk
Gadu Gadu: 8833453
Post autor: pandowilk »

słodzicie, słodzicie, a ja rzucę trochę gorzkości ;)

w moim przypadku sprawdziło się powiedzenie "pierwsze śliwki robaczywki" .... kolega latał z dziwacznym kubkiem i upajał się non stop. gdy zaciągnąłem się magiczną rurko-łyżką z magicznego kubka... przez chwilę poczułem się jak Bear Grylls zjadający jakieś zgniłe poczwary wygrzebane z najciemniejszego błota... poczułem w ustach smak jakby zmielonego, starego tytoniu z najtańszych papierosów zalany wodą i tyle...

a tak chwalił, że taka wspaniała 8-) niestety ... gdybym był tajnym agentem to zmuszanie mnie do picia tego czegoś byłoby najgorszą dla mnie i najskuteczniejszą torturą, żeby wycisnąć ze mnie informacje ;)

a poważniej.. na prawdę mnie odrzuciło i czy to faktycznie ma taki "specyficzny" smak? Oczywiście wedle uznania, gustów i gatunków, ale może ja trafiłem na jakąś specyficzną odmianę tego badyla ;) dla totalnie odjechanych weteranów yerba z najbardziej wysublimowanymi podniebieniami na świecie? 8-)

W tej chwili nie mam z nim kontaktu, ale postaram się uzyskać info co to był za gatunek.
Zaskakujące, że potrzeba jednej iskry, by spalić las, ale całej paczki zapałek, by rozpalić grilla.
Awatar użytkownika
MaciekK84
Post autor: MaciekK84 »

U mnie w pracy parę osób to pija, ale mi kompletnie nie podeszło ;) I uparcie pijam Sagę na zmianę z mineralką :D
Pozdrawiam!
Maciek

Obrazek
Awatar użytkownika
Grzymek
Gadu Gadu: 6909467
Tytuł użytkownika: Na pohybel
Post autor: Grzymek »

"Lecą z mej gęby kumullusów kłęby..."
Awatar użytkownika
karred
Gadu Gadu: 6280225

Post autor: karred »

ja swoja przygodę z Yerbą rozpocząłem jakoś na początku 2007 roku. Trwa do dziś nieprzerwanie! O jej zaletach nie piszę bo łatwo to w necie wyszperać, o smaku też nie bo to sprawa gustu...
to co mnie do niej przyciągnęło to cała OTOCZKA, to co mnie przy niej zatrzymało to smak i właściwości.
zapraszam do poczytania:
www.karred.pinger.pl
Awatar użytkownika
Młody
Gadu Gadu: 9281692

Post autor: Młody »

Pozwolę sobie odgrzać tego kotleta, ciepło się zrobiło więc trzeba skutecznie gasić pragnienie Yerbą na zimno czyt:Terere.
Jakie są Wasze sprawdzone "zalewacze" do terere ?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2011, 15:44 przez Młody, łącznie zmieniany 1 raz.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Awatar użytkownika
Grzymek

sok jabłkowy
Awatar użytkownika
Qasz
Gadu Gadu: 1987028
Tytuł użytkownika: Tata psychopata
Post autor: Qasz »

Grzymek napisz coś więcej bo mnie zaciekawiłeś tym sokiem, podgrzewasz go czy zalewasz normalnie yerbe i dolewasz soku?
Lotus Turbo Challenge II
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
Awatar użytkownika
Kosa
Gadu Gadu: 5676422
Tytuł użytkownika: Gadget Man

Post autor: Kosa »

Z Terere jest tak...

Pierwsze zalanie zawsze wodą ciepłą 70-75*C.

Potem jak najbardziej zimny soczek :mrgreen:

Z pierwszym ciepłym zalaniem chodzi oto by Yerbka trochę wody wypiła i przez to oddawała swe walory do soczku. Bo na zimno yerbka nie lubi aż tak oddawać swej zawartości do soczku, no i zatyka bombillę :P

Ja namolnie pijam Kraus Organica której mam jeszcze 4 x 0,5kg zapasu i 1x 0,5kg w użytku. Ostatnio bombillen mi się rozwaliła bo stara i niklowana ( a fee). Teraz czekam na dobry moment na materkowo.com by zamówić matero z palo santo okute + bombilla tanio :D
| 4HEAT | Sadowski Knives |
Awatar użytkownika
lukasz_sp
Post autor: lukasz_sp »

Spróbujcie na początek pić Yerba Mate z dodatkiem trawy cytrynowej. Dla początkujących to chyba najlepsze wyjście...

Dla zainteresowanych artykuł o możliwej szkodliwości tego trunku http://yerbamateinfo.pl/szkodliwosc.html

Z pewnością kawa to mniej ryzykowny wybór ala Yerba to plus 2 do lansu...
Awatar użytkownika
Grzymek

Qasz, jest tak jak pisze Kosa.

lukasz_sp, o możliwej szkodliwości dużo się mówiło i pisało.
Ale ja na przykład palę fajki, piję alkohol i jem niezdrowo więc prawdopodobna możliwość ze strony Yerby mnie najmniej martwi.

A wracając do tematu, pisałem już o tym wcześniej i polecam spróbować z mlekiem (najlepiej zimnym).
zackass1
Gadu Gadu: 11110430
Tytuł użytkownika: niedzielny szwędacz
Post autor: zackass1 »

Widzę, że znalazło się tu paru popijaczy yerby. Więc może oświecicie mnie o co chodzi? Yerbe zacząłem pić jako alternatywę dla mocnej czarnej herbaty (często się zdarzało że parzyłem z 3 dużych torebek 1 szklankę herbaty :p ) wg wszelkiej maści stron internetowych o yerbie i wypowiedziach wielu popijaczy tejże miała mieć właściwości pobudzające. Szczęśliwy pobiegłem od razu do sklepu kupiłem najtańszą bombilę i 0,5kg pajarito (polecana przez wielu jako mocna i naturalna). Zalewałem to zgodnie ze wskazówkami internetowymi to znaczy woda 70*C, 3/4 szklanki yerbowych badyli, odczekanie 15 min, i nic. Smak ciekawy no ale zero pobudzenia, do herbaty to nie ma porównania, właściwie to po 2 porcjach yerby (po 4 zalania każda) to niesamowicie senny się robiłem, ale mimo to twardo "jechałem" na pajarito cały dzień icon_twisted (jakieś 7 porcji). No i tak zużyłem tą paczkę yerby i powróciłem do herbaty. Może ktoś z was wie czemu yerba powoduje senność zamiast pobudzać?
Awatar użytkownika
Kosa

Przepraszam bardzo ale Yerba mate nie jest TRUNKIEM! ( Mianem Trunku określa się napoje ALKOHOLOWE)

Tylko naparem ziołowym.

Yerba mate ma znikomą szkodliwość, więcej ma pozytywnych dla nas składników i działań niż negatywnych z osiadłego dymu na liściach podczas suszenia.

Pewien czynnik zwiększający ryzyka nowotworu przełyku to tylko i wyłącznie TEMPERATURA naparu, takie same ryzyko ponosimy jedząc ciepłe jedzenie i pijąc ciepłe napoje.

Bardziej nas truje współczesne, pełne zanieczyszczeń powietrze i woda.
A do tego palenie papierosów i picie alkoholu.

Co do możliwego działanie sennego w w/w przypadku, spróbuj mate np. Canarias lub Selecta gdyż one są jednymi z mocniejszych. Działanie mate to nie tylko pobudzenie lub senność ale też uzupełnienie minerałów, detox etc...
Awatar użytkownika
Qasz

zackass1 pisze:czemu yerba powoduje senność zamiast pobudzać?
O kolega ma to samo co mój znajomy, on także nie odczuwa działania kofeiny z Yerby - a zrobiłem mu taką że ci co piją yerbe to uznali by to za podwójną siekierę z żyletkami.
Nie wiem jak to możliwe, bo mnie jak kopnie to mógł bym po ścianach biegać, a serce zachowuje się jak szkapa po wielkiej pardubickiej.
Niestety wygląda na to że na jednych dany "rodzaj" kofeiny (w twoim przypadku z Yerby - podejrzewam że również z kawy) po prostu nie działa, może twój organizm jest mało podatny na właśnie kofeinę yerbową, a teinę przyjmujesz bardzo dobrze.

Pociesz sie tym że nie jesteś jedyny ;-)
Lotus Turbo Challenge II
Awatar użytkownika
Kosa

Ok,

Skoro napisał już ktoś o niby negatywnych skutkach Ostrokrzewu Paragwajskiego.

To teraz poczytajcie o jego właściwościach:

http://yerbamateinfo.pl/wlasciwosci-dzi ... -mate.html
| 4HEAT | Sadowski Knives |
Awatar użytkownika
lukasz_sp
Post autor: lukasz_sp »

Bez urazy ale to tak jak by strona "www.kochajcie.wódke.pl" mówiła o negatywnych stronach pijaństwa... :P
zackass1
Gadu Gadu: 11110430
Tytuł użytkownika: niedzielny szwędacz
Post autor: zackass1 »

@Qasz
Rzeczywiście kawa również powoduje u mnie uczucie senności. Jak znajdę jakiś inny sklepik w okolicy to spróbuje z innym rodzajem yerby, może zadziała.
Awatar użytkownika
Qasz

zackass1 pisze:@Qasz
Rzeczywiście kawa również powoduje u mnie uczucie senności. Jak znajdę jakiś inny sklepik w okolicy to spróbuje z innym rodzajem yerby, może zadziała.
To odpuść bo stracisz tylko pieniądze - znajomy pił ode mnie 3 gatunki mate
Payero, CBS, Cruz de Malta (diabeł nie yerba) - im mocniejsza tym bardziej go goniło do klopa a wpływu na senność ZERO.
Polecam ci w twoim przypadku czeski czaj, to kiedyś sprzedawano w takich kwadratowych pół litrowych butelkach, było czarne i dość gęste - kopało jak krowa którą bąk ugryzł w cycek.
Nie mogę znaleźć zdjęcia tego ustrojstwa.
Lotus Turbo Challenge II
Awatar użytkownika
katny

Post autor: katny »

taraaa
Obrazek
Awatar użytkownika
wolf78
Gadu Gadu: 2813508

Post autor: wolf78 »

Panowie a wie ktoś może jak pic ten czaj ? w necie wyczytałem ze rozcieńcza się to i starcza na 40 herbatek ? jak ze smakiem tego , nigdy nie widziałem takiego napitku z tąd moja ciekawość :-P oświeci mnie ktoś kto miał do czynienia z tym napitkiem :-)
Awatar użytkownika
Qasz

jak chcesz mieć kopa w stylu kawy to około 3-4 łyżki stołowe na szklankę i reszta wody, jeśli chcesz mieć napój herbaciany wystarczy 1 łyżka.
Dla hardcorów - 1/3 szklanki czaju + 50ml wódki + letnia woda (i radzę dobrze trzymać się krzesła)
Tak jak KATNY pokazał na obrazku - to jest właśnie to, czaj z dodatkiem rumu.
Wystarczy w googlach wpisać "preso caj" i wyskakuje mnóstwo sklepów gdzie można to kupić.
Lotus Turbo Challenge II
Awatar użytkownika
wolf78
Gadu Gadu: 2813508

Post autor: wolf78 »

Qasz :-) dzięki za podpowiedz :-) oczywiście przed napisaniem szukałem lecz wyskakiwały tylko oferty sprzedaży ;-)
ODPOWIEDZ