Duże schronienie na zimę

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
LeElectro
Gadu Gadu: 604208
Post autor: LeElectro »

A co Ty na to, aby po dwóch lub trzech stronach zrobić ekrany i dać płachtę na wolną stronę, a pomiędzy, ognisko ? :) Ziemianka to kupa roboty, mi by się od początku nie chciało :mrgreen: Ewentualnie możesz zrobić jeszcze drugie, dyskretne ognisko w ziemi i od strony nachylenia też będzie milutko :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Fredi
Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
Post autor: Fredi »

jeśli będzie dużo sniegu - to pomyśl nad igloo lub czymś podobnym, co w dużej mierze wykorzystuje śnieg.

Ulepienie spania dla dwóch osób to jest jakieś 2 godziny roboty i masz super kwaterkę - w której grzejesz tylko świeczką (zrobioną np. z żywicy).

Możesz też zrobić dość wysokie śniegowe ściany i zadaszyć gałęziami - pokrytymi śniegiem, lub lepiej płachtą i śniegiem (100% wodoszczelności) - nic nie kapie na twarz :)
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
Awatar użytkownika
unabomber
Tytuł użytkownika: wirus homo sapiens
Post autor: unabomber »

Tak, tak dlatego własnie pisałem, że jak spadnie to nam to ułatwi zadanie. Mam taki patent na pół - szałas, pół - igloo. Sprawdzało się już wielokrotnie. Jednak nie zapowiada się, jestem przecież tu, na miejscu a pogoda zupełnie jesienna. Nie licząc trzech dni w październiku, kiedy napadało i był mróz - nic poza tym... :-/
No i podkreślam: tu nie chodzi o miejsce do spania (bo to pikuś), tylko o dużą, przestrzenną kwaterę w której można spokojnie spędzić dzień, bez wychodzenia.
adampawlowski
Post autor: adampawlowski »

Hej!

Od jakiegoś czasu sam szukam miejsca w lesie na takie dłuższe biwakowanie i myślałem o ziemiance . Kiedys za młodego najczęściej robiliśmy w lesie szałasy ale jednego razu znależliśmy fajne miejsce zagłebienie w ziemi ala transzeja. Wkopaliśmy się w ziemie tak żeby można przebywac w niej na stojąco a dach zrobiliśmy z młodych świerków ich gałęzi i wysokiej trawy. Wtedy wycinaliśmy młode świerki bez zastanowienia dzisiaj tego nie robie. Są miejsca w lesie, że gęsto jest od mlodych drzew np. osiki, świerki brzozy często już oznaczone przez leśniczego do wycinki wtedy biore i sumienie mnie nie gryzie oczywiście nie wyrezam przy tym pół lasu jest tez pełno młodych drzew po przecinkach. Leśniczemu też powiedziałem, że łaże i śpie po lasach coby zaskoczenia nie było. Zastanawiałem sie nad zadaszeniem i wymyśliłem plandeke ze sklepu budowlanego, którą kupiłem tego roku do okrycia drzewa opałowego. Wytrzymała, wielka 5x4m mała waga i tania. Zrobiłem ze dwa lata temu szałas z samych gałezi i w zimie jak ognicho w nim rozpaliłem to na zewnątrz bylo mrożno a w moim szałasie mokro czapa śniegowa roztopiła się. Napisałem, że szukam takiego miejsca tylko nie wiem czy znajde bo ludzie są już wszędzie.

Pozdrowienia dla leśnych braci !
Awatar użytkownika
unabomber

No wreszcie, na mój wypad zapowiadają w okolicy -25 stopni. Śnieg pada od trzech dni i powoli Beskid zasupuje. Szykują się ciekawe święta, tylko trzeba spory zapas boczku ugotować...
Awatar użytkownika
LeElectro
Gadu Gadu: 604208
Post autor: LeElectro »

Boczek na święta - nieźle, noo :D
I powiedz, czy zwierzęta będą ludzkim głosem mówić :)

Edit: A ja chyba zbiorę ekipę i też zrobimy wigilio-survivalo-biwak :D Tak żeby wziąć, zrobić wszystko w terenie, pożreć i wrócić do domu po prezenty :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Doczu
Tytuł użytkownika: Litewski Cham
Post autor: Doczu »

adampawlowski, A nie lepiej wkopać się w skarpę ? Wygodniej i chyba można wiekszą wykopać
adampawlowski
Post autor: adampawlowski »

To dobry pomysł Doczu chyba najlepszy i gdzieś widziałem ( chyba na Tacticalu) opis i rysunek jak zrobić coś takiego. Musze tylko znależć fajne miejsce no i poczekac do wiosny.
Awatar użytkownika
Doczu
Tytuł użytkownika: Litewski Cham
Post autor: Doczu »

No ja tam na tacticala wrzucałem jakieś szkice.
Mialem kiedyś jeden fajny szkic właśnie schronienia zrobionego w skarpie, był to szkic jakiegoś upowskiego bunkra, ale gdzies mi wcięło a w sieci znaleźć nie mogę juz tego :/
Awatar użytkownika
unabomber

No, proszę panstwa jutro znikam - opisze tu co wymyśliliśmy i czy się sprawdziło.

P.S. Jeżeli jakoś za tydzień nie napiszę to znaczy, że się jednak nie sprawdziło. :roll:
Grzechu24
Gadu Gadu: 11737014
Post autor: Grzechu24 »

I tak napisz jak Ci tam było ... ;-)
;D
Awatar użytkownika
Zeziu07
Gadu Gadu: 5229770

Post autor: Zeziu07 »

I jak? Udało się ;-) ?
wilk4561
Gadu Gadu: 8847874
Tytuł użytkownika: Wędrowiec
Post autor: wilk4561 »

Dobry pomysł z wyzwaniem. Widziałem patent na miękki materac z drzew iglastych. Może być świerk tylko ułożony jak dachówka. Nie trzeba nawet karimaty. A jako izolator pod to może mech torfowiec lub inny.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2010, 07:55 przez wilk4561, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
puchalsw
Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Post autor: puchalsw »

Kurde! Unabomber nie odpisuje! Pewnie za jakieś 1000 lat znajdą go razem z baratem zmumifikowanych w jakiś trzęsawiskach, i będzie następny Otzi Człowiek - ale tym razem dwóch ich będzie:-) ... tych człowieków
Obrazek
Ciekawe jakie teorie na temat ich zamarznięcia zostaną wysnute...
To taka prowokacja....
Unabomber odezwij się! Chcemy dowiedzieć się jakie tam schronienie sobie sprokurowaliście.
F..k it, I'll Do It Myself!
Awatar użytkownika
unabomber

Ja przecież piszę ale w innych tematach. Brak czasu (czyt: moje lenistwo) na razie nie pozwala mi na jakieś dłuższe opisanie tego co żeśmy wymyślili. Faktem jest, że było ciekawie. Pierwsza noc zaowocowała dla mnie: odmrożeniem palców; głębokim, brudnym cięciem palca środkowego; niemal całkowitym oślepieniem a przy usilnej próbie patrzenia - wszystko poza śniegiem miało intensywny, niebieski kolor...
Czy to dobra zachęta aby poczekać na reckę? :D
Awatar użytkownika
Tresor

Post autor: Tresor »

No to ladnie :) Erka cie zabrala ? jak nie to lajt,pisze recke
Awatar użytkownika
pandowilk
Gadu Gadu: 8833453
Post autor: pandowilk »

no... .czekamy :D wciągnąłem się w tą opowieść po przeczytaniu tego tematu niczym w brazylijski serial... kiedy następny odcinek? :)
Zaskakujące, że potrzeba jednej iskry, by spalić las, ale całej paczki zapałek, by rozpalić grilla.
ODPOWIEDZ