hamak

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Michal N
Gadu Gadu: 9361862
Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
Post autor: Michal N »

Tak do tych klamek/uchwytów podłużnych w wagonach typu pospieszny/expres. Wybierasz na korytarzu trzy okna, do pierwszego i trzeciego przywiązujesz hamak i już(no chyba, że ktoś jest mniejszy to wystarczą dwa).
Obrazek
Awatar użytkownika
unabomber
Tytuł użytkownika: wirus homo sapiens
Post autor: unabomber »

Chyba bym musiał ważyć 10 kilo żeby się okna nie pootwierały...
Zima weryfikuje.
Awatar użytkownika
Michal N

Odświeżę tylko dla tego, że otrzymałem niedawno fotkę od kumpla na której jest ten patent.
http://img6.imageshack.us/img6/46/f1010005y.jpg
Ta mina świadczy tylko o długiej podróży :-P A w tle ludziki, śpiące na glebie - bezcenne.
Okna w PKP ciężko jest w ogóle otworzyć więc nie ma problemu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaca
Post autor: Jaca »

Już widzę te tłumy pouwieszane do okien w hamakach w naszych pociągach :mrgreen:
Ale czy nie lepiej było by na zewnątrz :-P
...smelling the air when spring comes by raindrops reminds us of youthful days...
Awatar użytkownika
Michal N

Kusisz, szczególnie w taki skwar :-P
Obrazek
Awatar użytkownika
mwitek
Tytuł użytkownika: nienachalny młodzieniec

Post autor: mwitek »

Patent na hamak w przedziale jest całkiem fajny, zwłaszcza jak się jedzie w kilka osób i nijak nie masz się gdzie położyć :D Walisz sobie taki hamaczek i leżysz jak król :D
Obrazek
Wedrowycz89
Post autor: Wedrowycz89 »

W Woodstockowym pociągu widywałem takie hamaki, rozwieszone od sciany do ściany, nawet konduktor pod nimi się przeciskał;) za dwa tygodnie może i ja taki patent wyprubuję ;)
wilk4561
Gadu Gadu: 8847874
Tytuł użytkownika: Wędrowiec
Post autor: wilk4561 »

Ciekawe czy pomysł z takim spaniem zdałby egzamin w pociągu, którym wracają z meczu kibice. :D Pomysł super.

Sam zastanawiam się nad kupnem hamaka. Moskitiera była by dla mnie istnym zbawieniem. Ale chyba nie mam co liczyć na to że kupie go w tym roku. Może choć na przyszły się uda.
Kup se Morę
Awatar użytkownika
Michal N

I wszystko jasne ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Shiv
Gadu Gadu: 22699546
Post autor: Shiv »

Ja od momentu zakupienia hamaka nie mogę powiedzieć o spaniu w nim złego słowa. Trzeba tylko koniecznie włożyć do niego karimatę inaczej przewieje nam nery, przypiąć go sztywno i podwiesić wysoko bod bashą żeby nie wiało. Najlepiej jeśli hamak ma 2 warstwy między które można ową karimatę włożyć tak żeby się nie przemieszczała:)
Tutaj mój setup.
Obrazek
Awatar użytkownika
puchalsw
Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Post autor: puchalsw »

No to ja swój peon na temat hamaka dopiszę...
W ten weekend spałem pierwszy raz w moim hamaku.
Sprzęt zakupiłem zimą tego roku, ale jakoś nie miałem okazji dotąd przetestować. Skradłem mu natomiast tarpa (bardzo lekki w kształcie rombu), i spałem pod nim już ze dwa razy.
Co to za sprzęt to nie jest to tutaj istotne, ponieważ i tak prawie nie jest dostępny w PL. Jednak z tego co się orientuję, to DD FRONTLINE HAMAK w TYM SKLEPIE , to bardzo podobne produkty.
DD też ma wbudowaną moskitierę, podwójne dno do wsunięcia karimaty, rozpinany jest podobnie, tylko tarp w DD jest większy. Mój hamak (nic mi nie wiadomo na temat DD) można też rozłożyc na gruncie jako namiot 1-osobowy (taka kiszka do spania).
Całośc wraz z linkami i workami waży około 1,5kg.

Spało mi się rewelacyjnie. Za radą Treasure Huntera układałem się lekko po skosie hamaka, i w ten sposób moje ciało w ogóle nie było wygięte w V. Hamak trzeba mocno napiąć pomiędzy drzewami. To chyba jest podstawa komfortu podczas snu...
Swobodnie można obracać się na boki i tak też spać. Nie ma bujania, jakiego oczekiwałem (może takie lekkie), i co najważniejsze, jest tak miękko (ale nie za miękko) jak na domowym materacu). Coś co trudne jest do osiągnięcia na karimacie.
Poniżej zamieszczam zdjęcie MichałaN, które pokazuje mój hamak wraz z zawartością (MichałN oczywiście wyraził nieświadomą zgodę na publikacje swojego zdjęcia)
Aha: jeszcze rozpięcie. Zajęło mi jakieś 10-15 minut.... ponieważ robiłem to pierwszy raz w życiu.
I tyle. Polecam i będę namawiał. Kawałek pieniądza trzeba wydać, ale dostaje się uniwersalne rozwiązanie. Jak by pewnie dodać koszty poncho helikonowskiego, moskitiery i dobrego tarpa, wraz z parakordami to koszt był by zbliżony, ew 70% tej kwoty. A komfort niesamowity.
Tutaj pewnie odezwą się zaraz głosy, że zamiast tego można mieć NRCtkę za 3.58 groszy, firankę od teściowej za dwa buziaki, i plandekę z Castoramy za 9.99 (z pędzlem ze sztucznego włosia w promocji) ... No pewnie że można, i co z tego... To ma być recka hamaka. Polecam
Obrazek
F..k it, I'll Do It Myself!
Treasure Hunter
Tytuł użytkownika: DD Hammocks
Kontakt:

Post autor: Treasure Hunter »

puchalsw pisze:Mój hamak (nic mi nie wiadomo na temat DD) można też rozłożyc na gruncie jako namiot 1-osobowy (taka kiszka do spania).
DD tez można tak rozłożyć. Tylko, że Frontline nie jest impregnowany. Model Travel jest impregnowany ale tego nie sprowadzam bo właśnie przez impregnację lubią wystąpić problemy z kondensacją.

Co prawda to prawda- komfort ciężko porównać do jakiegokolwiek spania na glebie. :-P
Awatar użytkownika
mwitek

puchalsw

zgoda oczywiście,
ja jednak poszedłem po kosztach. MAteriałna hamak znalazłem w szafie (akurat taki dość mocny siętrafił i do tego w zielonym kolorze :D) moskitiera jest z firanki którą kupiliśmy z kumplem w ikei za jakieś grosze, na górę faktycznie plandeka.
Podejrzewam , że komfort nocowania taki sam jak w twoim, firmowym :D. Mój pewnie jest mniej wygodny w pakowaniu i przenoszeniu- cięższy i zajmujący więcej miejsca.

Ale jakbym miał wolne funduszę, też kupiłbym DD
pzdr
Obrazek
Awatar użytkownika
PJ
Gadu Gadu: 5951779

Post autor: PJ »

Używam hamaków firmy Amazonas. Wersję bez moskitiery od 3 lat /waży 350g/, a z moskitierą /link/ /trochę cięższa 600g/od roku. Obecnie nie ma starej wersji bez moskitiery z jednego brytu, tylko szyją z trzech i tych /link/ nie polecam - źle się układają pod plecami. Czasami można dostać identyczne jednobrytowe hamaki za ok.40-50zł /czyli mniej niż połowa ceny!/w sieci marketów Selgros. Co prawda w mało maskujących kolorach, ale dobrej jakości.

Próbowałem hamaki już w rożnych warunkach - zimą też. Tu jest obrazek z wyjścia późnojesiennego "mokrego"
Obrazek
W tej wersji ze starym kontraktowym poncho US Army. Zamocowanie poncha na dwóch rozpórkach dowiązanych na "sztywno" do drzewa sprawdza się super szczególnie wtedy, gdy nie ma do czego zamocować się na dole np. mokradła, bagienka. Wbrew pozorom dobrze trzyma się na wietrze i przy zacinającym deszczu.
W przeciwieństwie do typu mocowania hamaka z poprzednich postów nie napinam go mocno. Jest luźny i na tyle szeroki, że układam się na ukos i mam pozycje prawie poziomą. Dokładnie tak jak robią to Indianie w Ekwadorze, którzy uśmiechali się tylko na nasze naprężanie hamaków no i mieli rację :(
Ich wersja była wygodniejsza, sprawdzałem to przez tydzień.
Obrazek
maciek nowak
Post autor: maciek nowak »

Dzisiaj przetestowalem hamak armii greckiej i tu pytanie czy ktoś już używał czegoś takiego?
zostaw świat lepszym niż go zastałeś
Wedrowycz89
Post autor: Wedrowycz89 »

Armii greckiej? Czy ten z allegro w kamuflażu greckim?
maciek nowak

Wedrowycz89 pisze:Armii greckiej? Czy ten z allegro w kamuflażu greckim?
Tak dokładnie ten.Dzisiaj go testowałem,dla bezpieczeństwa zawiesiłem nisko.Kawałek cienkiego ortalionu a okazał się wytrzymaly ważę 92kg i nic sie nie porwało o dziwo.Moze nie jest to sprzęt typu hi-tek ale wydaje mi się że na male wypady spełnia swoje funkcję
Awatar użytkownika
Apo
Gadu Gadu: 3099476
Tytuł użytkownika: WATAHA Z POPRAWCZAKA
Post autor: Apo »

maciek nowak pisze:Dzisiaj przetestowalem hamak armii greckiej i tu pytanie czy ktoś już używał czegoś takiego?
No to, jak przetestowałeś to Ty powinieneś opisać wrażenia :)
maciek nowak pisze:
Wedrowycz89 pisze:Armii greckiej? Czy ten z allegro w kamuflażu greckim?
Tak dokładnie ten.
Super, czyli który? 8-)
look deep into nature and then you will understand everything better

I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
maciek nowak

Wygląda na to że tylko ja go posiadam :-> .Wrażenia wg. mnie pozytywne nieduże toto mieści się w kieszeni bojówek,łatwe do rozłożenia i złożenia.Do zawieszenia służą taśmy z obu stron.Greckie kamo jakoś nie razi brzydotą .Kiedy już się ułożyłem poczułem miłe bujanie które sprawia że można oddać się w ramiona Morfeusza :-D
Mr.Sloth
Tytuł użytkownika: leń leśny
Post autor: Mr.Sloth »

A tak w ogóle to jest podobno FRANCUSKI LIZARD a nie żaden grecki tiger 8-)
Anioł mnie z błędu wyprowadził bo tez myślałem ze to grek

http://www.kamouflage.net/camouflage/00104.php
Awatar użytkownika
birken1
Post autor: birken1 »

Pierwotnie był francuski. A nie było tak, że grecy szukali sobie camo i majstrowali przy nim jakoś w latach 70 tych? Mieli kilka wersji i taka również (skąd nazwa tiger stripe to ja nie wiem). Zresztą widać że jest ciut inny. Słuchaj anioła będziesz w zimie w junglach biegał :-P ;-)
A zresztą pewnie i tak jest to chińska wariacja :-P
Awatar użytkownika
mwitek

ten temat przed chwila miał chyba 8 stron co nie? Czy mi się wydaje?
Obrazek
Awatar użytkownika
Kopek
Tytuł użytkownika: TRAMPek łikendowy
Post autor: Kopek »

Jest jeszcze jeden temat o hamakach

viewtopic.php?t=284&highlight=hamak
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.

www.kopsegrob.blogspot.com
maciek nowak

Obrazek poranny wypad do lasu i rozstawienie tarp-a i hamaka .Wszystko ok żadna "chińska wariacja",leżenie i bujanie sie to czysta przyjemność

[ Dodano: 2012-03-24, 12:43 ]
http://www.garnek.pl/fenix13/20089413/p ... yerbacenie
Ostatnio zmieniony 24 mar 2012, 13:10 przez maciek nowak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
birken1
Post autor: birken1 »

maciek nowak pisze:Wszystko ok żadna "chińska wariacja"
to wyrażenie dotyczyło wzoru kamuflażu :-P Ortalion jest taki jak każdy inny dobry ortalion. Niczym się nie wyróżnia w żadną stronę. Jest zwyczajnie OK .
ODPOWIEDZ