Testowanie aparatu

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
rob30
Post autor: rob30 »

Dwie_sety, masz u mnie przynajmniej dwie sety! ;-) Miałem coś "skrobnąć" w Twojej obronie, ale widzę, że sam wyjaśniłeś wszystko jak należy.

Wrzesientomek, jeżeli chcesz zostać profesjonalnym fotografem ucz się od profesjonalistów. Wybierz rodzaj fotografii, który Cię interesuje, poszukaj, który z profesjonalnych fotografików byłby Twoim idolem, patrz, ucz się, naśladuj, czytaj książki, zapisz się na kurs ... opinie typu "fajna fota", "mi się podoba", etc. niczego Cię nie nauczą.
Awatar użytkownika
wrzesientomek
Tytuł użytkownika: Wrzesień

Post autor: wrzesientomek »

Spoko Dwie_sety, bez urazy. Najbardziej "wnerwił" mnie tekst o "nie pokazywaniu". Jak mam coś poprawić, jeśli tego nikomu nie pokaże. A co do komentarzy to ocena, oceną, ale zdecydowanie wole taki wpis jak ostatni. Z takiej krytyki wyciąga się wnioski a nie rozpoczyna konflikty:) Z tym zaskrońcem to już w aparacie próbowałem przyciąć go do kwadratu, ale jakoś źle mi się kojarzą zdjęcia w dziwnych proporcjach. Wiem, że to głupie, ale nie mogę się przemóc do czegoś poza 4x3 i 3x2, choć spróbuje. Z tą przestrzenią przy ptaku to było faktycznie inaczej. Było jej więcej, ale na kompie jakoś postanowiłem przyciąć. Zdaje sobie też sprawę z tego, że nie mogę umieszczać obiektów w środku kadru (reguła trójpodziału), ale chyba za bardzo wziąłem do siebie to co jest wszędzie w książkach o fotografii, a mianowicie: "nie zostawiaj za dużo pustego miejsca bo zdjęcie będzie nudne" i może faktycznie niektórym obiektom brakuje "oddechu". Postaram się to naprawić.

Nie chcę być teraz nachalny, ale chciałbym dostawać taką odpowiedź za każdym razem jak wrzucę jakieś zdjęcia, czyli ocena plus jak najwięcej sugestii. Będę bardzo wdzięczny. Najchętniej to bym spisał jakąś umowę na takie porady jak ostatnie:) To się bardzo przydaje jak ktoś zaczyna. Spróbuje wstawić nieco poprawione fotki i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dałoby się coś zrobić z tą umową?:)
dwie_sety

Post autor: dwie_sety »

Panowie
dyskusja za pomocą postów jest ułomna - trudno czasem wiedzieć "co autor miał na myśli". Pisząc że żadne nie nadają się do pokazania miałem na myśli jakiś konkurs czy też wystawę. Dla nas forumowiczów każde zdjęcie jest fajne bo pokazuje że gdzieś byłeś i coś widziałeś i pozwala nam przez chwilę popatrzeć na świat Twoimi oczami.
Nietypowy kadr to jeden z zabiegów mających na celu przyciągnięcie uwagi widza. Na ekranie komputera nie zawsze to wychodzi ale dysponując dużym formatem bywa ciekawie. Niestety wśród wszystkich twoich zdjęć nie znalazłem dobrego przykładu. Znalazłem za to kilka naprawdę poprawnych i jedno fajne.
Album zima i jedyne zdjęcie nad którym popracowałeś. Podoba mi się. Po pierwsze trudno jest dobrze sfotografować słońce by nie było "wypaloną dziurą" po drugie nie przeszkadza duża rozpiętość tonalna i brak szczegółów w cieniach -drzewo jest tylko czarne- i bardzo dobrze. Sepia fajna; zazwyczaj idziemy w czarno białe a sepia jest tu moim zdaniem lepsza. Tyle samo nieba co i ziemi, dzięki pokrywie śnieżnej nie gryzie się kontrastowo i dobrze się komponuje ( zazwyczaj komponuje się źle) no ale jest jedno ale; oko nie widziało a obiektyw tak i psuje się dobra kompozycja. Powiedz co to, dla ułatwienia dodam, szukaj ponad linią lasu.
Na teraz to tyle. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wrzesientomek
Tytuł użytkownika: Wrzesień

Post autor: wrzesientomek »

dwie_sety

Post autor: dwie_sety »

:mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotki survivalowo-turystyczne”