Dziękuję Wam,
mar_kow i
Kopek, za Wasze spostrzeżenia i opinie odnośnie aplikacji
Przetestowałem mBDL pod określonym kątem: dokumentacja marszu.
W ustawieniach jest m.in. punkt „Rejestruj trasę” oraz „Zapisz punkt z moją lokalizacją”. W przypadku tego ostatniego mamy od razu współrzędne geograficzne miejsca pobytu. Można wpisać swoją nazwę punktu i jego opis; nazwa jest później widoczna na mapce. Za obszar do testu wybrałem szlak pomiędzy 7 najbliższymi mi bunkrami, jako charakterystycznymi elementami terenu. Bez wpisów poszczególnych punktów sporządzenie trasy byłoby raczej niemożliwe, gdyż aplikacja nie rejestruje marszu drogą wijącą się w lesie – widoczną na mapie aplikacji - lecz łączy linią prostą poszczególne miejsca, do których się dociera i rejestruje. Gdy szedłem od pierwszego do drugiego bunkra ominąłem drogą gęsty obszar leśny, a aplikacja pokazała, że go przeciąłem. Kiedy kroczyłem dłuższym odcinkiem, od słupka (jednego z takich, o których wspomniał
mar_kow), do „lisiego osiedla”, droga odchylała się w łuk, a aplikacja wykreśliła podążanie po cięciwie tego łuku, a więc m.in. poprzez chaszcze. Kluczenie jest trochę widoczne jedynie na samym początku etapu marszu, przy powiększeniu.
Szkoda, że apka nie pokazuje wysokości, na jakiej się przebywa, gdyż idąc od „bunkra z kopułą” do w/w słupka zahaczyłem celowo o punkt topograficzny, oznaczający najwyższe w promieniu ok. 25 km wzniesienie. Za to współrzędne geograficzne mógłby wykorzystać ktoś, kto zabłąkał się w czasie grzybobrania, robiąc zrzut ekranu ze współrzędnymi geograficznymi i mapką wskazującą aktualne miejsce pobytu i wysyłąjąc to znajomemu albo służbom. Można by też wykorzystać kompas. To opcja dla leniwych, gdyż przy pomocy aplikacji można samemu odnaleźć się, dotrzeć do głównej drogi, do pozostawionego samochodu albo najbliższej miejscowości.
To zbyt mało, bym miał oceniać aplikację, ale już z powyższego widzę, że może być ona użyteczna.
Aha, nie pokazuje też miejsca przebywania lochy z młodymi
Szkoda tylko, że miałem problem z usunięciem zapisu trasy marszu. :-/