Podpłomyki na kamieniu.

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Fredi
Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
Post autor: Fredi »

Kobra pisze: - 150 g drożdży,
- 1 szkl. ciepłej wody,
- 0,5 małej łyżeczki cukru,
- 2-3 szkl. mąki pszennej,
- 1 mała łyżeczka soli,
- 2-3 łyżki oleju.
150g drożdży? na 2-3 szklanki mąki? niezłe :)

po za tym....przepis, jak przepis....im więcej i częściej się robi, tym mniej się z nich korzysta, zresztą...nic w tym przepisie nadzwyczajnego nie ma - ot standard.
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
Awatar użytkownika
mgr_scout

Post autor: mgr_scout »

pepin666 pisze:
a propo drożdży słyszeliście o drożdżach instant, ostatnio widziałem w Carrefourze, w sumie dobre bo rozczynu nie trzeba robić tylko od razu do mąki się sypie.
znane od lat ;) nic odkrywczego ;)
Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody,
pepin666 pisze: ?? cukier lepiej rozpuścić w wodzie i więcej niż niecała łyżeczka.
Rozcieranie drożdży z cukrem jest znacznie efektywniejsze niż rozpuszczanie w wodzie. Sprawdź a potem sie wypowiadaj ;)
Ciek
Tytuł użytkownika: awski
Post autor: Ciek »

No u mnie właśnie za 1,50 są suszone drożdże dr Oetker. Bardzo praktyczny wynalazek; lekkie, wydajne, nie psują się. Można w domu rozmieszać pół paczki z 1,5 szklanki mąki, kilkoma łyżeczkami cukru i np. garścią rodzynek albo innych suszonych owoców i sobie upiec prowizoryczny placek na ognisku.
Awatar użytkownika
Fredi

a odpowiedzcie mi najpierw na pytanie: po co wam te drożdże w lesie? nie wystarczy w domu drożdżówka zrobiona przez mame/babcie ? ;)
Ciek
Tytuł użytkownika: awski
Post autor: Ciek »

A kto mówi o lesie? Myślałem, że to o żarciu :D
Awatar użytkownika
thrackan
Gadu Gadu: 2123627
Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn

Post autor: thrackan »

Fredi pisze:a odpowiedzcie mi najpierw na pytanie: po co wam te drożdże w lesie? nie wystarczy w domu drożdżówka zrobiona przez mame/babcie ? ;)
Na krótką metę wystarczy. Ale jak by my chcieli w dłuższą tułaczkę się wybrać, to drożdżówka może nie zdzierżyć trudów podróży. A z omawianych surowców to mamy świeże pieczywko możliwe do wypieczenia na każdym ognisku. No i przyjemność ze spożycia o wiele większa, choć sam wypiek może być jakościowo wielokrotnie gorszy od wyrobu domowego. ;-)
Awatar użytkownika
Fredi

niezrozumiałeś mnie....pytam : po co drożdże? drożdże to produkt ekskluzywny i zupełnie niepotrzebny do świeżych i pysznych wyrobów! :)
Awatar użytkownika
pepin666
Post autor: pepin666 »

Rozcieranie drożdży z cukrem jest znacznie efektywniejsze niż rozpuszczanie w wodzie. Sprawdź a potem się wypowiadaj ;)
Podważasz to czego mnie uczą do egzaminu zawodowego XD
Awatar użytkownika
mgr_scout

Post autor: mgr_scout »

pepin666 pisze: Podważasz to czego mnie uczą do egzaminu zawodowego XD
To czego uczą Cię do egzaminu, a co jest w życiu skuteczne bywa różne ;) Wiem.. gdyż jestem współautorem kilku egzaminów zawodowych choć nie "kucharskich" ;)
rybak
Tytuł użytkownika: żołnierz wolności
Post autor: rybak »

A ja zrobiłem sobie podpłomyki na piecu jukońskim. Skład ciasta to sól,mąka pszenna i drożdże. Mogłem jeszcze cukru dodać, to miał bym bułki :mrgreen:
Ogólnie gdzieś kiedyś widziałem taki sposób, podobny do mojego. Stosowali go w biskupinie. Tylko że tam im się po upieczeniu, podpłomyk się odkleił, a mnie nie chciało i sam musiałem je ściągać. Chyba zrobiłem je trochę za grube i za mała temperatura, bo piekłem je coś koło niecałej godziny, w rezultacie skorupka była trochę za twarda, ale za to chrupiąca. Brakowało im cukru, bo cukier powoduje że mają lepszy kolor i smak, oraz lepiej się ruszają, bo cukier wzbogaca drożdże, a moje podpłomyki wyglądały tak:
Najpierw rozpaliłem ognisko, żeby glina w środku pieca się nagrzała
Obrazek

Obrazek

Następnie podzieliłem cisto na trzy cześci i zrobiłem z nich placki i przykleiłem na bok pieca:
Obrazek

Jak widać, to po chwili fajnie wyrosły;

Obrazek

Postanowiłem piec przykryć, żeby temperatura lepiej trzymała
Obrazek

No i gotowe
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Blizbor
Gadu Gadu: 2987112
Tytuł użytkownika: Kniejołaz
Post autor: Blizbor »

To co zrobiłeś to nie podpłomyki tylko bułki bez cukru :mrgreen: Podpłomyki robi się z soli i mąki pszennej oraz wody - żadnych drożdży się nie dodaje.
Awatar użytkownika
Zirkau
Post autor: Zirkau »

a propo podpłomyków - niektórzy upatrują w tym przodka pizzy, że wcale nie taka włoska ;)
Awatar użytkownika
NumLock
Tytuł użytkownika: vel Numeryczny
Post autor: NumLock »

rybak pisze:Następnym razem zrobię bez drożdży, o ile będzie to zjadliwe.
Kolego, podpłomyki (mąka+woda+sól/cukier) to niebo w gębie! Z dodatkiem w postaci dżemu, rodzynek lub jakiegoś syropu można by serwować w restauracjach. Jeżeli chodzi o bułki, to polecam bannocka (poszukaj przepisu na stronie Bogdana).
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
rybak

BRAT_MIH, Najpierw musieli stworzyć sobie pola uprawne, zanim brano się za budowy, bo inaczej by z głodu padli. Lasy wypalano najczęściej w korytach rzek, bo ziemia była żyzna i tam uprawiali rolę.
Koniec off topu, bo będę bardziej "czerwony" :-P Temat dotyczy podpłomyków.
Awatar użytkownika
puchalsw
Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Post autor: puchalsw »

rybak pisze:cieszcie się że nie macie nicku rybak, . Bo w przeciwnym razie dawno mieli byście ostrzeżenie od modów za to że prowokujecie do kłótni i piszecie posty nic nie wnoszące do dyskucji
Spinasz się Kolego. Dyskusja nie na temat, acz ciekawa. Wydzielone do osobnego wątku w "Hajdparku:
viewtopic.php?p=56649#56649

TAM PROSZĘ KONTYNUOWAĆ temat słowiańszczyzny i początków rolnictwa. Tutaj dyskutujemy o mordoklejkach, zwanych podpłomykami.
F..k it, I'll Do It Myself!
rybak

Zrobiłem tym razem bez drożdży, z dżemem to bardzo dobre, z tym że te podpłomyki pieczone moim sposobem to strasznie twarde, omal swoich ostatnich zębów nie połamałem. Wszystkie takie podpłomyki są takie twarde? Moje prawdziwe to wyglądały tak:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Michal N
Gadu Gadu: 9361862
Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
Post autor: Michal N »

IMO chyba za twarde ciasto zrobiłeś, tzn. dużo mąki, mało wody. Może za długo piekłeś?
Obrazek
rybak

Michal N, Kiedyś to widziałem jak piekli tym sposobem. To po przyklejeniu ciasta, to ciasto jak było upieczone to się same odklejało, a mnie jak zawsze się nie chciało odkleić. A piekłem jakieś 30 minut. A cisto było takie w normie, szło zjeść, ale boki to strasznie twarde. Następnym razem to spróbuję upiec chleb w kociołku, ciekawe jak wyjdzie.
Awatar użytkownika
puchalsw
Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Post autor: puchalsw »

rybak pisze:z tym że te podpłomyki pieczone moim sposobem to strasznie twarde
Dodaj do ciasta trochę białego popiołu z ogniska (z drewna liściastego). Może nieco chrupać jak od piachu, ale trochę urosną. Ja zawsze mam torebkę z proszkiem do pieczenia. Na tym ciasto robi się pulchne.
I to co napisał Michaś: mało wody, suchary się z nich zrobią. 30minut to długo.
Może to jeszcze już nie podpłomyki, ale jeśli ukręcisz z ciasta wałek, i następnie owiniesz całość wokół końca kija, ciasto szybciej się upiecze, i jest całkiem przyjemne w smaku.
F..k it, I'll Do It Myself!
Awatar użytkownika
Młody
Gadu Gadu: 9281692

Post autor: Młody »

puchalsw pisze: Może nieco chrupać jak od piachu, ale trochę urosną..
Aby uniknąć tego chrupania, popiół należy rozpuścić w wodzie w nieco zwiększonej ilośći a następnie powstały płyn zlać/przefiltrować przez jakiś drobny materiał, ja akurat do tego celu poświęcałem kawałek gazy, ale nie widzę problemy aby użyć do tego celu CZYSTEJ I ŚWIEŻEJ skarpety. Większość popiołowych śmieci zastaje na naszym siteczku a woda z potażem leci w ciasto 8-) i bum...tak powstał chocapic
Ostatnio zmieniony 18 maja 2011, 15:38 przez Młody, łącznie zmieniany 1 raz.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
rybak

Młody pisze:
puchalsw pisze: Może nieco chrupać jak od piachu, ale trochę urosną..
Aby uniknąć tego chrupania, popiół należy rozpuścić w wodzie w nieco zwiększonej ilośći a następnie powstały płyn zlać/przefiltrować przez jakiś drobny materiał, ja akurat do tego celu poświęcałem kawałek gazy, ale nie widzę problemy aby użyć do tego celu CZYSTEJ I ŚWIEŻEJ skarpety.

A skąd w terenie wziąźć czystą skarpetę? Z tym popiołem nie próbowałem, ale z tą gazą to też dobry pomysł.

puchalsw, kiedyś widziałem podobny pomysł z tym patykiem, z tym że ciasto oblepiało się patyk, kształt to miało jak bułki na francuskiego Hot-doga, , gdyby mieć jeszcze cienkie parówki, to wtedy powstał by Hot-Dog Francuski :mrgreen: .
http://www.google.pl/search?q=hot+dog+f ... 80&bih=619

Mnie natomiast ciekawi, jak zrobić ciasto, żeby mi samo odpadło od tej pionowej glinianej ściany pieca. Jak już pisałem to w biskupinie robiono coś na wzór naleśników tym właśnie sposobem i jak naleśniki upiekły to same odpadły.
Awatar użytkownika
Armat
Tytuł użytkownika: Technokrata
Post autor: Armat »

rybak pisze:A skąd w terenie wziąźć czystą skarpetę?
Wyprac brudna to bedzie czysta :D Albo wyjac z plecaka czysta.

Sory, ale nie moglem sie opanowac icon_twisted
It's not a bug, it's a feature!

Survival is no fun. If it is fun, that means you are camping.
Awatar użytkownika
Młody
Gadu Gadu: 9281692

Post autor: Młody »

rybak pisze:A skąd w terenie wziąźć czystą skarpetę? .
Z plecaka. Nie wiem jak inni, ale ja nie lubie jak po całym dniu wędrówki ściągam obuwie i mam gotową szmatkę usypiaczkę. Tym bardziej nie wyobrażam sobie chodzenia przez 2-3 dni w tych samych skarpetkach, dlatego zawsze w plecaku mam dodatkową parę czystych i suchych skarpetek. Uprzedzając Twoje następne pytanie... Gdy jedna para skarpet nie nadaję się do powtórnego założenia najzwyczajniej w świecie je piorę przy najbliższym punkcie wody, a następnie wieszam je sobie na plecaku żeby sobie wesoło dyndały i schły.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
rybak

Młody, Ale dobrze wiesz, że w terenie nie da się zrobić "dobrze" prania. Oczywiście należy zrobić jakiekolwiek pranie, ale jednak pralka pierze lepiej i dokładniej, więc jakoś mnie skarpetki z żywnością w parze nie idą, są rzeczy, które nie powinno się łączyć z żywnością, takie moje zdanie, szczególnie te prane w terenie . Ja nawet kapusty kiszonej nie ugniatałem nogami, tylko zrobiłem sobie taki tłuczek, więc wybacz, ale taki podpłomyk, zrobiony z wody przepuszczonej przez skarpetę, dużo gorzej by mi smakował.
Awatar użytkownika
Armat
Tytuł użytkownika: Technokrata
Post autor: Armat »

Nie musisz narpierw zapocic skarpetki, a potem z niej jesc. (ale to brzmi :roll: )
Przynies z domu skarpetke wyprana w pralce, uzyj jej do podplomykow, potem wypierz i zaloz na nogi :D
It's not a bug, it's a feature!

Survival is no fun. If it is fun, that means you are camping.
ODPOWIEDZ