Herbata ze świerku

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Fredi
Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
Post autor: Fredi »

Te odrosty sosnowe nie powinny być dłuższe niż 1cm, później nabiegają już żywicą i robią się gorzkie.

U mnie stoi wspaniała, zdrowotna naleweczka zeszłoroczna ;)

Jeśli chodzi o jałowiec, to po za owocami (szyszk0jagodami właściwie) jest on niejadalny. Nie jest trujący, ale jest niejadalny. Owoce jałowca natomiast bardzo ostro ingerują w działanie nerek i sosna przy tym to pikuś. Dlatego najczęściej jałowiec stosowany jest jako fantastyczna przyprawa do mięs (zwłaszcza dziczyzny) nadając lesnego posmaku zwyczajnej wołowinie (możemy udawać, że objadamy się bizonem ;)), ale też w wielkości kilka do max. kilkunastu szt.

Bez przetworzenia lepiej nie przekraczać kilku szt. i nie jadać za często.
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
Awatar użytkownika
mgr_scout

Post autor: mgr_scout »

na Kurpiach owoce jałowca wykorzystywane są także do produkcji piwa w miejsce słodu.. trzeba przyznać że daje do swoisty smak dla koneserów ;) czasem też używam gałązek jałowca na grillu, daje ciekawy posmak o którym wspominał Fredi.. z owoców jałowca można zrobić także jałowcówkę ;)
Awatar użytkownika
Fredi
Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
Post autor: Fredi »

a tak Magistrze, faktycznie - jałowcówka, czyli dżin....butelczyna stoi u mnie od dawna...ale troszkę to za mocne (za dużo owoców i za długie leżakowanie). ;)
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
Awatar użytkownika
zdybi
Gadu Gadu: 9522989

Post autor: zdybi »

To pewnie odbiega od tematu kuchni ale warto dodać,że z jałowcowych,prostych gałęzi wychodzą wspaniałe szczytówki do wędek.Szwedzi robią z gałęzi jałowca i z desek-wiadra i "wanny".Gałęzi używają jako "klamer". ;-)
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
Awatar użytkownika
mgr_scout

Fredi pisze:a tak Magistrze, faktycznie - jałowcówka, czyli dżin....butelczyna stoi u mnie od dawna...ale troszkę to za mocne (za dużo owoców i za długie leżakowanie). ;)
to jakbyś nie miał co z nią zrobić to możemy spotkać się kiedyś w pół drogi w lesie.. wszak do Skierniewic aktualnie daleko nie mam ;)
Awatar użytkownika
Gryf

Post autor: Gryf »

zdybi pisze:To pewnie odbiega od tematu kuchni ale warto dodać,że z jałowcowych,prostych gałęzi wychodzą wspaniałe szczytówki do wędek.Szwedzi robią z gałęzi jałowca i z desek-wiadra i "wanny".Gałęzi używają jako "klamer". ;-)
A nawet gwoździ do gontu.
ape
Post autor: ape »

Doczu pisze:
jaco pisze:Gryf około maja zbiera się młode odrosty z młodych sosen . Wkładasz to do słoja i zasypujesz cukrem , potem na okno na słonko i czekasz na syropek idealny na kaszel . Można też zbierać młode szyszki , tniesz je na pół i robisz to samo co poprzednio czyli słoik , cukier i okno.
Do tego dodam tylko że nei powinno się zakręcać słoja a zakryć gazą.
Na a jeszcze do posta Gryfa - z tym "na wszelkie bóle i swędy" to trochę przesada, ale na kaszel pomaga. Dziadek mi kiedys robił taki syrop.
Trzeba tylko pamiętać, aby to były odrosty naprawdę młodziutkie z tą "łuską" i "meszkiem".
do długości 1 cm

[ Dodano: 2009-04-19, 22:19 ]
Fredi pisze:Te odrosty sosnowe nie powinny być dłuższe niż 1cm, później nabiegają już żywicą i robią się gorzkie.

U mnie stoi wspaniała, zdrowotna naleweczka zeszłoroczna ;)

Jeśli chodzi o jałowiec, to po za owocami (szyszk0jagodami właściwie) jest on niejadalny. Nie jest trujący, ale jest niejadalny. Owoce jałowca natomiast bardzo ostro ingerują w działanie nerek i sosna przy tym to pikuś. Dlatego najczęściej jałowiec stosowany jest jako fantastyczna przyprawa do mięs (zwłaszcza dziczyzny) nadając lesnego posmaku zwyczajnej wołowinie (możemy udawać, że objadamy się bizonem ;)), ale też w wielkości kilka do max. kilkunastu szt.

Bez przetworzenia lepiej nie przekraczać kilku szt. i nie jadać za często.
Owoce (fakt, szyszkojagody) są wspaniałe do bigosu. Również wegetariańskiego.
A gałązka jałowca pasuje zawsze do ogniska wędrowca.
Awatar użytkownika
Młody
Gadu Gadu: 9281692

Post autor: Młody »

jak ktoś by chciał urozmaicić swoją herbatkę może dodać parę stokrotek a potem te stokrotki ususzyć i bummm mamy świetną przyprawę
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Awatar użytkownika
wolfshadow
Tytuł użytkownika: tuptuś leśny

Post autor: wolfshadow »

:roll: Tak kombinuję, że na 2-3 młodych sosnowych odrostach dałoby się ugotować rewelacyjną zupę. Zasada taka sama jak przy gotowaniu cygańskiej zupy na gwoździu. ;-) :lol:
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
Bukaj
Gadu Gadu: 3183441
Post autor: Bukaj »

Zaznaczę, że nie czytałem całego tematu ;P

Próbowaliście herbaty z szyszek? Wg mnie jest świetna. Nie wiem jak smakuje z igliwia :P ale z szyszek jest dobra. Jest Mocna, dlatego przydatny jest cukier lub cos innego, czym możemy ją osłodzić.
Awatar użytkownika
Gryf

Jakich szyszek? Żywych suszonych? Młodych starych? Napisz coś więcej.
Bukaj

Starych (z młodymi nie próbowałem), mogą być nawet "sezonowane" z ziemi -wymagają opłukania. Mi i kolegom nic się nie stało a wiele już litrów wypiliśmy :D

Można je wrzucić i gotować z wodą lub wrzucić do wrzątku. Ja wrzucam przeważnie do wody i gotuje z wodą w zamkniętej menażce. Analogicznie: czym więcej szyszek tym mocniejszy smak.

PS: Jakich szyszek? Najczęściej używaliśmy sosnowych.

PS2: Nigdzie nie wyczytałem o tej herbacie ani nie usłyszałem. Jak byliśmy młodzi spróbowaliśmy i tak nam zostało (wiele osób ze środowiska harc -siedleckiego próbowało tej herbaty i niewielu osobom nie smakowała)... Potem słyszeliśmy o herbacie z igliwia, ale jakoś nie było chęci do wypróbowania. Dodam, że mnie naszło na szukanie czegoś co nada się na herbatę w terenie :)
Awatar użytkownika
Gryf

Stare sosnowe wysusone szyszki? Cosik mi się wierzyć nie chce. :-/
Bukaj

Spróbuj ;) Ja z reguły brałem właśnie z ziemi (nie z pod ściółki i nie rozwalające się- takie w miarę ładne).

Nie zaczynając nowego wątku... Robiliście marmoladę czy coś podobnego z młodych gałązek drzew iglastych? Gdzieś o tym wyczytałem (możliwe, że na stronie Bogdana) i próbowałem rok temu. Niestety nie wyszło :|
ape

wolfshadow pisze::roll: Tak kombinuję, że na 2-3 młodych sosnowych odrostach dałoby się ugotować rewelacyjną zupę. Zasada taka sama jak przy gotowaniu cygańskiej zupy na gwoździu. ;-) :lol:

Może nie zupę, bo jakiś makaron, krupy itp potrzebne, ale herbatkę to spoko. Mniam i szczam, bo mocno iglasta była :D
Awatar użytkownika
wolfshadow
Tytuł użytkownika: tuptuś leśny

Post autor: wolfshadow »

ape pisze:Może nie zupę, bo jakiś makaron, krupy itp potrzebne, ale herbatkę to spoko.
ape, Ty chyba nie wiesz jak się gotuje cygańską zupę na gwoździu.... ;-) :lol:
ape

a wiem :mrgreen:
boris
Gadu Gadu: 345731
Tytuł użytkownika: leń patentowany
Post autor: boris »

ta herbata z szyszek sosnowych jest bardzo dobra. ja daję 6 szyszek na 0,7 l wody
Awatar użytkownika
Kopek
Tytuł użytkownika: TRAMPek łikendowy
Post autor: Kopek »

bogdan pisze:
Rojek pisze: Co do cisu - zatruć się można nawet pyłem z drewna powstającym podczas szlifowania np. łuku. Chociaż owoce ma smaczne. Słodkawe. Tylko trzeba uważać, żeby nie rozgryźć pestki.
Ale cis w naturze już prawie nie występuje - za to często jest sadzony.
Tu proszę o jasność. Zjadłem kiedyś ze dwa może trzy owoce cisu i nic mi nie jest. Ale nie pamiętam czy rozgryzałem pestkę. Smakuje naprawdę fajnie. Więc co, można te owoce jeść czy raczej nie?
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.

www.kopsegrob.blogspot.com
Awatar użytkownika
mgr_scout

owoce tak, pestki nie
Awatar użytkownika
bogdan

Post autor: bogdan »

Jeśli nie zauważyłeś rozgryzienia pestki to znaczy że jej nie rozgryzłeś. W najgorszym wypadku połknąłeś pestkę i przeszła przez twój przewód pokarmowy jak inne pestki. Ale kiedyś może ci się nie udać...
Nie wycinaj lasów bo i ty możesz zostać partyzantem.
Awatar użytkownika
Gryf

Re: Herbata ze świerku

Cebab pisze:
Zanurz igliwie świerku w gorącej wodzie. Zbieraj tylko świeże, zielone igły i ugotuj je. Uzyskany napój jest bogaty w witaminę C. Można także przeżuwać młode igliwie, którego sztywne zielone końce są smaczne, szczególnie wiosną. Świerki występują nawet daleko na północy i są cennym źródłem pożywienia w sytuacji, gdy inne rośliny nie są dostępne.
Pił ktoś? jak powinno smakować? Bo ja kiedyś "zrobiłem" tą herbatkę, ale była bardzo słodka, tak jak ten cukier, do robienia waty cukrowej i teraz tak się zastanawiam że to mogła być sosna, a nie świerk...
Cebab, przytoczony cytat sugeruje aby gotować igliwie świerku, należy jednak pamiętać, że gotowanie zabija witaminę C. Dlatego też można z równie dobrym skutkiem parzyć takie igiełki.
Awatar użytkownika
Zombi
Gadu Gadu: 2375549
Tytuł użytkownika: Człowiek lasu
Post autor: Zombi »

Zgadzam się z przedmówcą :)
Pare razy robiłem sobie taki napój w lesie, nigdy nie gotowałem igieł tylko gdy woda się zagotowała wrzucałem garść igliwia i przykrywałem na pare minutek :) Pychota
"Miej nadzieje na najlepsze ale przygotuj się na najgorsze."
Awatar użytkownika
Gryf

Zombi, Dosładzasz?

Preferuję naturalne soki czy kompoty z dzikich jabłek, wiśni guszek czy śliwek. Przepadam za herbatą zaparzoną na odymionej wodzie.
Awatar użytkownika
mgr_scout

Gryf pisze: Preferuję naturalne soki czy kompoty z dzikich jabłek, wiśni guszek czy śliwek.
Nosisz ze sobą czy robisz na miejscu? A jak lubisz odymioną herbatę to polecam Lapsang Souchong - ma moc :D
ODPOWIEDZ