Strona 1 z 1
					
				Książka kucharska: Mięso i inne przysmaki z ogniska
				: 21 sie 2009, 12:48
				autor: Regent
				 
 
Wypatrzyłem wczoraj w księgarni taką oto książkę. Mało grilla, za to rzeczywiście dużo nt potraw z samego ogniska. Mięsa robione na samym żarze lub w popiele, ryba z deski, gęś zawieszona nad ogniskiem na sznurku (ciekawy pomysł!), bannock i inne wypieki, dania jednogarnkowe. Raczej na dłuższe bytowanie w jednym miejscu bo przepisy raczej czasochłonne, ale i dla łazików też pewnie coś się znajdzie. Myślę, że warte zainteresowania a przynajmniej przejrzenia. 
http://www.multicobooks.pl/kuchnia/mies ... _8858.html 
			
					
				
				: 21 sie 2009, 12:58
				autor: Kliwear79
				Brzmi ciekawie 

 Rzekłbym: bardzo apetycznie 

 
			
					
				
				: 21 sie 2009, 13:19
				autor: grubson
				Kiedyś zastanawiałem się nad kupnem tej książki, ale za tą cenę wolę sobie morę kupić 

  Nie ma ktoś przypadkiem takiej w domu? Może by się podzielił przepisami z niej.
 
			
					
				
				: 23 sie 2009, 22:04
				autor: Parthagas
				Regent, kupiłeś ją, czy tylko przeglądałeś pobieżnie? Warto?
			 
			
					
				
				: 23 sie 2009, 22:41
				autor: Kliwear79
				Ja chyba zaryzykuję i kupię, ale po pierwszym... Jakby co, to wystawię recenzję 

 
			
					
				
				: 24 sie 2009, 09:18
				autor: Regent
				Parthagas pisze:Regent, kupiłeś ją, czy tylko przeglądałeś pobieżnie? Warto?
Nie kupiłem, ale kupię, (też po wypłacie 

 potrzebuję nowych inspiracji w "leśniej kuchni". Niewiele jest książek kucharskich rozróżniających ognisko od grilla. Nawet na działce u rodziców (chatka w Lasach Janowskich 

 też zdecydowanie przedkładam ognisko nad grilla więc nawet przepisy czasochłonne mają szansę zostać sprawdzone. 
Książka wydaje mi się dużo ciekawsza niż różnego rodzaju "wakacje z patelnią" gdzie aby przygotować potrawę trzeba mieć całą przyczepę kempingową sprzętów kuchennych. 
Tytuł z pewnością jest wart zauważenia i odnotowania na "Zielonej kuchni" Bogdana.
 
			
					
				
				: 24 sie 2009, 09:29
				autor: mgr_scout
				Jak szukasz nowych dan to poszukaj przepisów z kuchni arabskiej, duża część z nich jest banalnie prosta, niewyszukana i do przygotowania na ognisku 

 
			
					
				
				: 24 sie 2009, 11:50
				autor: Parthagas
				mgr_scout pisze:Jak szukasz nowych dan to poszukaj przepisów z kuchni arabskiej, duża część z nich jest banalnie prosta, niewyszukana i do przygotowania na ognisku 

 
... tylko do rozdrobnienia mięsa trzeba zastosować ładunek wybuchowy  :diabel2:
...a książkę kupuję i nad arabską też się zastanowię. Dzięki.
 
			
					
				
				: 24 sie 2009, 12:19
				autor: mgr_scout
				arabska, afgańska, rosyjska - tam szukam źródeł inspiracji.. niekiedy problem jest tylko że brak polskich odpowiedników w niektórych potrawach ale i to da sie obejsc 

 
			
					
				
				: 24 sie 2009, 22:24
				autor: grubson
				A ja znalazłem na tej stronie: 
http://www.ksiegarnia.meble.pl/zdrowie_ ... t1137.html
kilka screenów z przepisami tej książki. I wygląda mi ona na ciekawą. Chyba jednak się skuszę na zakup 

 
			
					
				
				: 17 paź 2009, 19:51
				autor: Logan
				Ja mam pytanie slyszalem ze wszystkie weze sa jadelne czy to prawda ????
			 
			
					
				
				: 17 paź 2009, 20:00
				autor: pepin666
				Co do węży to podejrzewam że tak, oczywiście oprócz gruczołu jadowego, ale ja bym czarnej mamby łapać nie próbował XD  I węże są chyba pod ochroną nie, przynajmniej te w Polsce.
			 
			
					
				
				: 17 paź 2009, 21:58
				autor: Logan
				owszem sa pytam z ciekawosci
			 
			
					
				
				: 04 lis 2009, 07:40
				autor: Kobra
				Nasze Polskie węże są pod ochroną. w Polsce to tak za bardzo nie ma żeby na coś zapolować. Nie chodzi mi o dziki i sarny że przyjdzie myśliwy i strzeli. Można też na wiewiórkę ale ja bym jej nie zabił, tak samo węża ;D