Strona 1 z 1
					
				Duży szczypior nad wodą
				: 01 lip 2015, 10:28
				autor: viragolo
				Witam
Spotkałem nad wodą ciekawą roślinę, nie potrafię oznaczyć co to jest dokładnie. Wygląda jak wielki szczypiorek (wyższy od człowieka), rośnie w wodzie i nie ma liści:
Fotka 1 - 
http://www.imagic.pl/files/1182/./WP_20 ... 5B1%5D.jpg
Fotka 2 - 
http://www.imagic.pl/files/1182/./WP_20 ... 5B1%5D.jpg
Z góry dzięki za pomoc 

 
			
					
				
				: 01 lip 2015, 13:34
				autor: pepton
				Jeśli te niby szczypiory mają wewnątrz coś w rodzaju gąbki to jest to roślina z rodziny Sitowatych, rodzaj Sit (Juncus L.) niestety nie wiele widać na zdjęciu
			 
			
					
				
				: 01 lip 2015, 13:37
				autor: viragolo
				Dowiedziałem się, że jest to Oczeret jeziorny. Próbował ktoś z Was może kiedyś piec lub gotować jego pędy ?
			 
			
					
				
				: 01 lip 2015, 22:09
				autor: TRAF
				Tę białą część można jeść nawet na surowo. Nasiona też są jadalne. Podobny gatunek to oczeret leśny bodajże.
			 
			
					
				
				: 03 lip 2015, 19:07
				autor: viragolo
				Wczoraj udało się wyjść i zebrać 20 pędów, niestety nie udało się ich upiec więc druga część "recki" z szamania Oczeretu pojawi się na weekend.
Roślina rośnie w wodzie, przy brzegu, szybko się rozprzestrzenia jednak przegrywa rywalizację z trzciną i pałką wodną przez co nie jest tak popularna:
 
Podwodna część pędów jest miękka, jednak ma w środku jakby "gąbkę", ciekawi mnie jak ta gąbka zachowa się przy pieczeniu (oraz przy gotowaniu):
 
c.d.n.
 
			
					
				
				: 04 lip 2015, 13:21
				autor: Eternit
				Smacznego:)
Co prawda oczeret w moich okolicach rośnie dość pospolicie jednak nigdy nie patrzyłem na niego jak na pokarm, dlatego chętnie dowiem się o jego walorach smakowych (lub ich braku:).
			 
			
					
				
				: 10 lip 2015, 10:59
				autor: cudak
				Oczeret próbowałem na wiosnę, jak wybijał z błotka. Całkiem smaczny był.