Kupiłem sobie kompas
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Maverick
- Gadu Gadu: 12417161
Kupiłem sobie kompas
Kupilem sobie komapas ale jest w metalowej obudowie jest wypelniony jakims fluidem czy czyms.Mam takie pytanie czy nie bedzie przeszkadzac ta obudowa?
Ostatnio zmieniony 24 lut 2009, 09:11 przez Maverick, łącznie zmieniany 1 raz.
Też kiedyś miałem taki sam model. On nie jest z metalu tylko ze stopu aluminium lub czegoś podobnego. Jest pomalowany na taki kolor żeby imitował mosiądz. Mój sprawował się bardzo dobrze, a jego tarczę przełożyłem do oryginalnego ENGINEERA, którego mam od ponad 15 lat Ten oryginalny wykonany jest z plastyku i na górnej klapie ma lusterko. Miał tarcze wypełniona płynem i niestety w niewiadomych okolicznościach pojawił się w niej bąbelek który zaburzał pracę kompasu. Został więc wyposażony w tarczę z kompasu takiego jak Twój.
Ogólnie rzecz biorąc to dobry kompas.
Ogólnie rzecz biorąc to dobry kompas.
Jeśli jeden człowiek coś potrafi , to i ja mogę się tego nauczyć...!
- Tanto
- Administrator
- Gadu Gadu: 1743064
Pamiętasz że słońce nie zawsze wschodzi na wschodzie?
Pod tym linkiem http://www.wunderground.com/global/stat ... dsun=sunon znajdziesz zakładkę 'astronomia' z przydatnymi informacjami, wpisując rózne daty możesz prześledzić jak zmieniają się azymuty itp.
Pod tym linkiem http://www.wunderground.com/global/stat ... dsun=sunon znajdziesz zakładkę 'astronomia' z przydatnymi informacjami, wpisując rózne daty możesz prześledzić jak zmieniają się azymuty itp.
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
Mały, oj nie uważałeś w szkole na lekcjach i teraz to wychodzi.
Aluminium to też metal, podobnie jak mosiądz.
Nie wszystkie metale zaburzają prace kompasu.
Chodziło Ci chyba raczej o metale ferromagnetyczne.
Maverick skąd wiesz, że twój kompas nie wskazuje północy, tylko odchyla się od niej na wschód ?
O ile się odchyla i w którym miejscu Polski ?
Aluminium to też metal, podobnie jak mosiądz.
Nie wszystkie metale zaburzają prace kompasu.
Chodziło Ci chyba raczej o metale ferromagnetyczne.
Maverick skąd wiesz, że twój kompas nie wskazuje północy, tylko odchyla się od niej na wschód ?
O ile się odchyla i w którym miejscu Polski ?
- Maverick
Stalonolem rowno z polnoca i ustawilem sobie szczakla ze tu jest polnoc a kompas pokazuje o 20 stopni na wschod polnoc
[ Dodano: 2009-02-23, 15:21 ]
a jeszcze powiecie mi ja mam ten kompas trzymac caly czy tylko to ucho bo nie wiem czy tak bedzie dobrze czy tak
[ Dodano: 2009-02-23, 15:21 ]
a jeszcze powiecie mi ja mam ten kompas trzymac caly czy tylko to ucho bo nie wiem czy tak bedzie dobrze czy tak
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Maverick, łącznie zmieniany 2 razy.
Napiszę wprost.
Niestety, musisz uzupełnić swoją wiedzę z zakresu topografii i to w zakresie podstawowych wiadomości. Więc zechciej w końcu coś poczytać.
Metoda wyznaczania północy geograficznej za pomocą orientacji mapy według punktów w terenie, nie jest na tyle dokładną metodą aby na jej podstawie oceniać dokładność wskazań kompasu/busoli.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć czy twój kompas dobrze wskazuje północ magnetyczną, możesz porównać jego wskazania ze wskazaniami innego dokładniejszego kompasu.
Jeżeli nie masz drugiego dobrego kompasu to kup dobrą mapę (najlepiej topograficzną dziesiątkę lub pięćdziesiątkę) i wybierz się za miasto tak aby oddalić się od wszelkiego żelastwa (zwłaszcza tego którego nie widać czyli podziemnych rur - gaz, woda, kanalizacja itp., musisz również zwrócić uwagę na swoje zabawki - telefon, nóż itp). Następnie stań w punkcie który możesz łatwo i dokładnie zlokalizować na mapie i zmierz azymuty (na mapie i w terenie) paru wybranych punktów, widocznych zarówno na mapie jak i w terenie. Oczywiście musisz uwzględnić deklinację oraz zwrócić uwagę na odchyłkę pomiędzy północą geograficzną i topograficzną mapy.
Niestety, musisz uzupełnić swoją wiedzę z zakresu topografii i to w zakresie podstawowych wiadomości. Więc zechciej w końcu coś poczytać.
Metoda wyznaczania północy geograficznej za pomocą orientacji mapy według punktów w terenie, nie jest na tyle dokładną metodą aby na jej podstawie oceniać dokładność wskazań kompasu/busoli.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć czy twój kompas dobrze wskazuje północ magnetyczną, możesz porównać jego wskazania ze wskazaniami innego dokładniejszego kompasu.
Jeżeli nie masz drugiego dobrego kompasu to kup dobrą mapę (najlepiej topograficzną dziesiątkę lub pięćdziesiątkę) i wybierz się za miasto tak aby oddalić się od wszelkiego żelastwa (zwłaszcza tego którego nie widać czyli podziemnych rur - gaz, woda, kanalizacja itp., musisz również zwrócić uwagę na swoje zabawki - telefon, nóż itp). Następnie stań w punkcie który możesz łatwo i dokładnie zlokalizować na mapie i zmierz azymuty (na mapie i w terenie) paru wybranych punktów, widocznych zarówno na mapie jak i w terenie. Oczywiście musisz uwzględnić deklinację oraz zwrócić uwagę na odchyłkę pomiędzy północą geograficzną i topograficzną mapy.
-
Wedrowycz89, no a gdzie mam trzymac kompas???? Przeciez w domu go trzymam.
StaszeK, co do twoje wypowiedzi sprawdzalem jak wskazuje w domu i w lesie pokazuje tak samo tu i tu
[ Dodano: 2009-02-23, 19:50 ]
Dobra wiem juz pomyslilem sie katastrofalnie...
Kompas pokazuje dobrze ale europa lezy na polkuli innej a ja mape zawsze ukladalem tak jak by to biegun musial zawsze isc w jednym kierunku ...
[ Dodano: 2009-02-23, 20:00 ]
a jeszcze jedno warto zainwestowac w lepszy kompas taki drozszy znaczy
Co chciales napisac? Jaka inna polkola?
StaszeK, co do twoje wypowiedzi sprawdzalem jak wskazuje w domu i w lesie pokazuje tak samo tu i tu
[ Dodano: 2009-02-23, 19:50 ]
Dobra wiem juz pomyslilem sie katastrofalnie...
Kompas pokazuje dobrze ale europa lezy na polkuli innej a ja mape zawsze ukladalem tak jak by to biegun musial zawsze isc w jednym kierunku ...
[ Dodano: 2009-02-23, 20:00 ]
a jeszcze jedno warto zainwestowac w lepszy kompas taki drozszy znaczy
Co chciales napisac? Jaka inna polkola?
Ostatnio zmieniony 23 lut 2009, 20:18 przez Maverick, łącznie zmieniany 3 razy.
- marynarz89
- Gadu Gadu: 3979171