Helikonowa menażka
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Helikonowa menażka
Dobra konkretnie i bez sciemy:
http://www.taktyczni.pl/index.php?produ ... rod_id=548
Ma ktoś? Jak się ona sprawuje? Opłaca się ją kupić? Jakaś alternatywa?
http://www.taktyczni.pl/index.php?produ ... rod_id=548
Ma ktoś? Jak się ona sprawuje? Opłaca się ją kupić? Jakaś alternatywa?
-
- Tytuł użytkownika: DD Hammocks
- Kontakt:
Mam taka samą, tylko bez grawerki Helikon. Dałem za swoją 26 zł na allegro. Jest ze stali nierdzewnej, więc jest cięższa niż menażki takiej samej wielkości z aluminium. Uchwyt pełniący również rolę zamknięcia (w tym większym naczyniu) trzyma bardzo mocno. Na pewno nic ze środka się nie wysypie. Przykrywka to jednak tylko przykrywka. Jako talerza albo patelni jej nie użyjesz. Jest zdecydowanie za mała.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, 18:43 przez maxter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Tytuł użytkownika: DD Hammocks
- Kontakt:
Ja mam ta od Helikona. Roznica miedzy tai ta bez napisu, to przedewszystkim grubosc metalu. Ta Kelikona jest dzieki temu ciezsza, ale daje mozliwosc uzywac bez problemu przykrywki jako patelni. Upierdliwe jest to, ze trzeba dokupic uchwyt, zeby ta "patelnie" z ognia zciagnac(mozno kombinowac z rekawica), ale ja generalnie sobie chwale.
Pewnie kupie sobie tytanowa, ale to ze wzgledu na wage(stary juz jestem... )
Cena do jakosci ma sie swietnie w tej od Helikona
Pewnie kupie sobie tytanowa, ale to ze wzgledu na wage(stary juz jestem... )
Cena do jakosci ma sie swietnie w tej od Helikona
Bo kumpel ma tą z Helikona. Są w 99% identyczne. Waga, rozmiary, grubość ścianek, jakość wykonania....Jedyna różnica to grawerka, która kosztuje 10 zł. Wg. mnie jest zbędna, a w jej miejsce miałem na przeszyłkębivr pisze:A skąd wiesz, że ta twoja to ta sama jak nie miała grawerki Helikon
@Valdi
Co ty na tej przykrywce smażysz? Jajeczniczkę z 2 jajek?
-
- Gadu Gadu: 8847874
- Tytuł użytkownika: Wędrowiec
W pełni się zgadzam. Ja właśnie chcę kupić te helikonowe dlatego odwiedziłem temat. I już jestem niemal pewien, że kasa w błoto nie pójdzie.Kłobuch pisze:Survival to nie "Kuchnia z Okrasą"
Widzę ogólnie, że tu sami swoi. Nie wiedziałem Kłobuch, że tu jesteś aczkolwiek gdy zobaczyłem to mnie to jakoś nie zdziwiło. Kojarzysz mnie? Wilku z 27 ASW.
Takie pytanie. Praktykowałeś smażenie na saperce bo to całkiem ciekawa sprawa.
Kup se Morę
Ja swojej używam od dwóch lat. Najczęściej gotowałem na ognisku, choć i na palniku gazowym coś tam sobie pitrasiłem. Nie mam zastrzeżeń do funkcjonowania menażki z nierdzewki. Moim skromnym zdaniem jest lepsze od aluminiaka. trzeba tylko bardziej uważać ba żarło łatwiej niż w aluminiaku lubi się przypalać. Ale to już kwestia wprawy. Z resztą jak gotujesz na ognisku to raczej ciągle się tego co gotujesz pilnuje icon_twistedwilk4561 pisze:A jak długo jej używasz? I grzejesz coś w niej na kuchence czy raczej na palenisku?
Jeśli jeden człowiek coś potrafi , to i ja mogę się tego nauczyć...!
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Od jakichś dwóch lat porównuję swój Classic Mini Set Primusa (aluminium) do menażki Helikona używanej przez kumpla i szczerze mówiąc, Helikon wygrywa w pieczeniu na ognisku, ale przegrywa w działaniach na palniku benzynowym (na ognisku używanie patelni primusa powoduje przypalanie potrawy na brzegach, ale na palniku jest dobra). I jednak łatwiej doczyścić stal. Przy czyszczeniu aluminium z przypalonego jedzenia garnek bardzo łatwo się rysuje i wręcz znika w oczach jego grubość... Jak kiedyś przetrę naczynia na wylot, to pewnie kupię Helikona.maly pisze:Nie mam zastrzeżeń do funkcjonowania menażki z nierdzewki. Moim skromnym zdaniem jest lepsze od aluminiaka. trzeba tylko bardziej uważać ba żarło łatwiej niż w aluminiaku lubi się przypalać.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, 22:25 przez thrackan, łącznie zmieniany 1 raz.