www.reconnet.pl Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Larwy muchy plujki
Autor Wiadomość
Brightgrey 
Chce zmienić nick:D

Wysłany: 2010-01-12, 19:54   

Swojego czasu miałem okazje doświadczyć takiego leczenia na własnej skórze kiedy byłem w Tajlandii.Co prawda nie larwami a małymi muszkami przypominającymi nasze owocówki.Ilekroć je odganiałem ludzie tłumaczyli mi że powinienem im pozwolić na oczyszczanie rany.(zaropiała rana od wypalonego na kolanie papierosa). Wreszcie stwierdziłem że przecierpie ich obecność(ciężko było - paskudne uczucie kiedy taki rój muszek chodzi po ranie). Naprawde pomogło. Dzisiaj mam problemy z zapamiętaniem na którym kolanie była blizna, a rana była naprawde paskudna.
And the fire burns his soul
But the wanderers part is to ride alone

Kobra 

Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 2010-01-31, 18:03   

no ale jeśli puścimy tą larwę w tą ranę i ona zrobi swoje to potem ta larwa sama wychodzi czy jak? bo bardzo ciekawe to jest, taka wiedza by się przydała.

Młody 
100% antifascist

Wysłany: 2010-01-31, 18:21   

larwy żerują (na martwej tkance) około trzech do czterech dni. Kiedy osiągną odpowiednią wielkość, następuje ich rozproszenie, w celu znalezienia odpowiedniego miejsce do przepoczwarzenia.

i w momencie gdy larwa zaczyna się przepoczwarzać zostaje usunięta z rany gdyż wtedy już nie jest do niczego potrzebna.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Kobra 

Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 2010-02-03, 16:11   

Widać, że to skuteczne jest, ale wiele osób chyba by nie dała "robakowi" żerować w ranie... Wielu by się brzydziło.

katon1900 

Wysłany: 2010-02-05, 23:08   

Kobra napisał/a:
Widać, że to skuteczne jest, ale wiele osób chyba by nie dała "robakowi" żerować w ranie... Wielu by się brzydziło.

Kiedyś, chyba na discovery, widziałem taką terapię. To nie są larwy sypane w ranę ale rodzaj sterylnego, białego opatrunku gdzie larw nawet nie widac. Taki "tampon" naklejali na ranę a larwy przez jakąś siateczkę od spodu robiły swoje. Do rany nawet nie mogły się dostac jako takie a tylko przez tą siateczkę wyżerały martwą tkankę. Pacjent w sumie widział tylko opatrunek [bodaj na nodze to było]. W tej formie nie ma się czego brzydzic.

Grzymek 
Na pochybel

Wysłany: 2010-02-05, 23:48   

Tu macie dwa filmiki traktujące o Larwowej terapii (maggot therapy)

http://www.youtube.com/watch?v=6Xt6NWkgydM
http://www.youtube.com/watch?v=813hObVPZLo

Jak paskudnie by to nie wyglądało zdaje mi się, że jest wyjątkowo skuteczne.

maly 

Wysłany: 2010-03-19, 01:16   

Już oficjalnie w Polsce terapia leczenia ran larwami muchy plujki jest dostępna. Na razie w nielicznych miejscach ale już jest z powodzeniem stosowana. Poznałem pielęgniarkę która stosuje specjalnie hodowane larwy do leczenia trudno gojących się ran u swoich pacjentów.

Odpowiedz do tematu