Okolice naszych domów
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Okolice naszych domów
Wpadłem na pomysł założenia nowego tematu. Mam nadzieję, że się sprawdzi. Chodzi mi mianowicie o to, aby opisać i zobrazować okolice naszego zamieszkania. Pozwólcie, że zacznę od siebie. Mieszkam niecałe 15 km mniej więcej na wschód od Torunia (w samym mieście mieszkałem pierwsze 12 lat życia, a tutaj mieszkam prawie 4 lata). Miejscowość, która formalnie jest wsią a w rzeczywistości osiedlem domków jednorodzinnych nazywa się Głogowo. Jednak nie narzekam, że liczba mieszkańców z roku na rok jest większa bo mam to, czego nie miałem w mieście - las. I to nie mały, bo ciągnie się od Torunia do Włocławka. Ma 43 kilometry długości, a w najszerszym miejscu 10 km szerokości. Jestem w nim właściwie codziennie, ale głównie na spacerach z psem. Jeśli jest czas to co weekend wychodzę przynajmniej 5 km w jedną stronę w poszukiwaniu ciekawych miejsc. Teraz jest zima (czyt. chłodna i wilgotna jesień) więc na dłuższe wyprawy się nie targam. Las ten do dnia wczorajszego uważałem za jedną wielką równinę porośniętą borem sosnowym z domieszką brzóz. Ale na jednym z takich dłuższych wyprawek odkryłem fragment z drzewami liściastymi i uwaga - moreną czołową. Nie jest ona wielka bo może 15m wysokości względnej, ale i tak wielka radość mnie ogarnęła gdy zobaczyłem wzniesienie, i malutki wąwozik obok niego w tak jak dotąd sądziłem nudnym lesie. Jeśli za tydzień będę miał czas to z samego rana ruszę i może znajdę jakiś zbiornik wodny a może strugę? Nigdy nie wiadomo, znalazłem na mapie satelitarnej kilka większych zbiorników jednak jest to trochę daleko i nie wiem czy zrealizuję plan już za tydzień. Myślę, że temat się rozwinie i będziemy mogli więcej się czegoś o sobie dowiedzieć. Dobrą ideą jest też umieszczanie miejsc, takich jak własna działka gdzie spędzamy wiele czasu itp. Poniżej jest zrzut z mapy satelitarnej (polecam program Google Earth, wiele w nim można zrobić a to ważne dla NAS, turystów). Czerwona kropka to położenie mojego domu a rzeka którą widać na zachód to Drwęca tuż przy ujściu do Wisły. A to jest LINK  to mojej galerii.

Dobry alpinista to stary alpinista.
						- Młody
- Gadu Gadu: 9281692
No to teraz ja coś skrobnę.
Mieszkam w Łaziskach Górnych a właściwie to w Średnich ale administracyjnie są to Łaziska Górne.Miasto położone jest w południowej części Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, 18 km od stolicy woj. śląskiego. Jest jednym z mniejszych miast województwa śląskiego. Położenie geograficzne miasta wyznaczają współrzędne 50 stopni, 7 minut i 50 stopni, 10 minut szerokości geograficznej północnej oraz 18 stopni, 49 minut i 18 stopni, 54 minuty długości geograficznej wschodniej. Miasto zajmuje powierzchnię 20,2 km2, rozciągłość miasta w kierunku południkowym wynosi 5,5 km, a w kierunku równoleżnikowym 5,8 km. Jego kształt przypomina literę W.
Powierzchnia terenu jest wyraźnie zróżnicowana, przeważają liczne doliny i pagórki. Są także nowe, powstałe w ciągu dziesięcioleci formy ukształtowania powierzchni, takie jak: hałdy (Skalny - NAJWIĘKSZA W EUROPIE) , ugięcia terenu, leje, które są wynikiem działalności przemysłu.
Co do terenów leśnych...praktycznie na około mojego miasta są lasy i uprawy leśne. 2 Mniejsze liściaste z przewagą dębów, 1 mieszany oraz największy tzw Lasy Kobiórskie które ciągną się od Mikołowa aż po samą Pszczynę las ten jest dla mnie szczególny gdyż to właśnie w nim spędziłem swoją pierwszą noc w lesie :->
miasta otaczające moją miejscowość to : Mikołów, Gostyń, Orzesze, Wyry
Kto chce dokładnie zobaczyć niech sobie spojrzy na Zumi bo bardzo realistyne mapy mają ;p
Aaa...bym zapomniał. Z balkonu widzę całyyyyyyy Beskid Żywiecki wraz z całym Masywem Babiogórskim ( wiem kiedy jest śnieg w górach )
)

Mieszkam w Łaziskach Górnych a właściwie to w Średnich ale administracyjnie są to Łaziska Górne.Miasto położone jest w południowej części Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, 18 km od stolicy woj. śląskiego. Jest jednym z mniejszych miast województwa śląskiego. Położenie geograficzne miasta wyznaczają współrzędne 50 stopni, 7 minut i 50 stopni, 10 minut szerokości geograficznej północnej oraz 18 stopni, 49 minut i 18 stopni, 54 minuty długości geograficznej wschodniej. Miasto zajmuje powierzchnię 20,2 km2, rozciągłość miasta w kierunku południkowym wynosi 5,5 km, a w kierunku równoleżnikowym 5,8 km. Jego kształt przypomina literę W.
Powierzchnia terenu jest wyraźnie zróżnicowana, przeważają liczne doliny i pagórki. Są także nowe, powstałe w ciągu dziesięcioleci formy ukształtowania powierzchni, takie jak: hałdy (Skalny - NAJWIĘKSZA W EUROPIE) , ugięcia terenu, leje, które są wynikiem działalności przemysłu.
Co do terenów leśnych...praktycznie na około mojego miasta są lasy i uprawy leśne. 2 Mniejsze liściaste z przewagą dębów, 1 mieszany oraz największy tzw Lasy Kobiórskie które ciągną się od Mikołowa aż po samą Pszczynę las ten jest dla mnie szczególny gdyż to właśnie w nim spędziłem swoją pierwszą noc w lesie :->
miasta otaczające moją miejscowość to : Mikołów, Gostyń, Orzesze, Wyry
Kto chce dokładnie zobaczyć niech sobie spojrzy na Zumi bo bardzo realistyne mapy mają ;p
Aaa...bym zapomniał. Z balkonu widzę całyyyyyyy Beskid Żywiecki wraz z całym Masywem Babiogórskim ( wiem kiedy jest śnieg w górach
 )
)Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
						Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Może i ja zrobię reklamę swojej okolicy   .
 .
A więc mieszkam w Ostródzie, woj. Warmińsko-Mazurskie. Ostróda jest to niezbyt duże miasto (~35 tys. mieszkańców poza sezonem i prawie dwa razy tyle w lecie) położone ok. 40 km od Olsztyna na pd.-zach. W mieście znajduje się kilka zabytkowych kościołów, zamek krzyżacki będący jednym z punktów Szlaku Zamków Gotyckich. Tutejsze tereny są bardzo urozmaicone. Wiele jezior, rzek, z których główna to Drwęca przepływająca przez środek miasta. Oprócz tego są lasy, wąwozy i wyniesienia tereny (obszar młodoglacjalny). Około 15-20 km na południe znajduje się najwyższy punkt w okolicy (bodajże drugi w kraju) na morenie czołowej, czyli Dylewska Góra, która razem z Jeziorem francuskim (ciekawa legenda związana jest z tą nazwą, ale poszukajcie sami ) objęta jest Parkiem Krajobrazowym Wzgórz Dylewskich. Atrakcją dla pań jest Spa Ireny Eris.
) objęta jest Parkiem Krajobrazowym Wzgórz Dylewskich. Atrakcją dla pań jest Spa Ireny Eris. 
Więcej informacji o mieście: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostróda
i o Dylewskiej Górze: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dylewska_góra
Okolica ładna i ciekawa pod różnymi względami. Gdyby ktoś chciał pozwiedzać te tereny to zapraszam

.
 .A więc mieszkam w Ostródzie, woj. Warmińsko-Mazurskie. Ostróda jest to niezbyt duże miasto (~35 tys. mieszkańców poza sezonem i prawie dwa razy tyle w lecie) położone ok. 40 km od Olsztyna na pd.-zach. W mieście znajduje się kilka zabytkowych kościołów, zamek krzyżacki będący jednym z punktów Szlaku Zamków Gotyckich. Tutejsze tereny są bardzo urozmaicone. Wiele jezior, rzek, z których główna to Drwęca przepływająca przez środek miasta. Oprócz tego są lasy, wąwozy i wyniesienia tereny (obszar młodoglacjalny). Około 15-20 km na południe znajduje się najwyższy punkt w okolicy (bodajże drugi w kraju) na morenie czołowej, czyli Dylewska Góra, która razem z Jeziorem francuskim (ciekawa legenda związana jest z tą nazwą, ale poszukajcie sami
 ) objęta jest Parkiem Krajobrazowym Wzgórz Dylewskich. Atrakcją dla pań jest Spa Ireny Eris.
) objęta jest Parkiem Krajobrazowym Wzgórz Dylewskich. Atrakcją dla pań jest Spa Ireny Eris. Więcej informacji o mieście: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostróda
i o Dylewskiej Górze: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dylewska_góra
Okolica ładna i ciekawa pod różnymi względami. Gdyby ktoś chciał pozwiedzać te tereny to zapraszam

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
						- Hillwalker
Dąbrowa Górnicza to ciekawe miasto. Największe w województwie śląskim i jedno z większych w Polsce. Podoba mi się to, że jest tutaj dużo przestrzeni. Zupełnie inaczej niż Katowicach czy wielu innych terenach konurbacji, gdzie poza kamienicami i ruchliwymi ulicami są tylko skromne obszary otwarte i zielone.
Dużą część Dąbrowy zajmują jeziora, sztuczne lecz urokliwe. Takie zagłębiowskie Mazury. Świetny teren do spacerów, jazdy rowerem (są dobre dróżki), wędkowania, a w sezonie letnim kąpieli i plażowania, ewentualnie pływania jachtem, kajakiem, czy innym pontonem.
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania leży Pustynia Błędowska, no i oczywiście Jura Krakowsko- Wieluńska czy jak się potocznie mówi: Krakowsko- Częstochowska, kraina białych wapiennych skał i zamków, jaskiń, pól i lasów, i małych miasteczek. Kiedyś rynek w Pilicy był dla mnie takim magicznym miejscem, ale minęło 20 lat i troszkę go odrestaurowano, zabijając tamten klimat. Mniej drzew, nowa nawierzchnia...
Z Dąbrowy Górniczej dość blisko do Beskidów, a uwielbiam każde góry, choćby i maleńkie. Jeśli macie ochotę na atmosferę zabytkowego miasta, to do Krakowa też niedaleko. Wspomnę jeszcze o zabytkowej karczmie w Sławkowie, dawnej dzielnicy Dąbrowy, takiej małej wersji słynnej Karczmy Rzym. A dla lubiących religijne centra- Częstochowa. Godzinę jazdy pociągiem od najbliższego od mojego domu dworca.
Szkoda, że tak daleko do Bałtyku, może kiedyś powstaną autostrady? :-/

Dużą część Dąbrowy zajmują jeziora, sztuczne lecz urokliwe. Takie zagłębiowskie Mazury. Świetny teren do spacerów, jazdy rowerem (są dobre dróżki), wędkowania, a w sezonie letnim kąpieli i plażowania, ewentualnie pływania jachtem, kajakiem, czy innym pontonem.
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania leży Pustynia Błędowska, no i oczywiście Jura Krakowsko- Wieluńska czy jak się potocznie mówi: Krakowsko- Częstochowska, kraina białych wapiennych skał i zamków, jaskiń, pól i lasów, i małych miasteczek. Kiedyś rynek w Pilicy był dla mnie takim magicznym miejscem, ale minęło 20 lat i troszkę go odrestaurowano, zabijając tamten klimat. Mniej drzew, nowa nawierzchnia...
Z Dąbrowy Górniczej dość blisko do Beskidów, a uwielbiam każde góry, choćby i maleńkie. Jeśli macie ochotę na atmosferę zabytkowego miasta, to do Krakowa też niedaleko. Wspomnę jeszcze o zabytkowej karczmie w Sławkowie, dawnej dzielnicy Dąbrowy, takiej małej wersji słynnej Karczmy Rzym. A dla lubiących religijne centra- Częstochowa. Godzinę jazdy pociągiem od najbliższego od mojego domu dworca.
Szkoda, że tak daleko do Bałtyku, może kiedyś powstaną autostrady? :-/
" YOU create your own reality "
						- Fiszer
- Gadu Gadu: 9311271
Witam 
Obecnie mieszkam w Zagórzu ( http://mapa.targeo.pl/Zagorz,23,22.2621 ... 13e74f16d8 ) (niedaleko Sanoka). Jest to bardzo malownicza miejscowość. Wiele okolicznych lasów obfituje w strumyki z których przeważająca większość jest czysta pod względem biologicznym i chemicznym. Przez miejscowość przepływają 2 znaczące rzeki tj. San i Osława. Występuj tam liczne gatunki ryb (ale ostatnio ich liczebność spada ). Podczas wojny, wzdłuż Sanu przebiegała linia Mołotowa, dzięki czemu na tych terenach znajdziemy umocnienia oraz bunkry.
 ). Podczas wojny, wzdłuż Sanu przebiegała linia Mołotowa, dzięki czemu na tych terenach znajdziemy umocnienia oraz bunkry. 
Z punktu widzenia turystyczno/survivalowego, biegnie tędy całkiem ładny szlak z Zagórza do Sanoka oraz z Zagórza do Leska.
Lasy zamieszkują rozmaite gatunki zwierząt od dzików poprzez sarny aż po wilki. Często zdarza mi się dostrzec również drapieżne ptaki które nie występują w innych częściach kraju.

Obecnie mieszkam w Zagórzu ( http://mapa.targeo.pl/Zagorz,23,22.2621 ... 13e74f16d8 ) (niedaleko Sanoka). Jest to bardzo malownicza miejscowość. Wiele okolicznych lasów obfituje w strumyki z których przeważająca większość jest czysta pod względem biologicznym i chemicznym. Przez miejscowość przepływają 2 znaczące rzeki tj. San i Osława. Występuj tam liczne gatunki ryb (ale ostatnio ich liczebność spada
 ). Podczas wojny, wzdłuż Sanu przebiegała linia Mołotowa, dzięki czemu na tych terenach znajdziemy umocnienia oraz bunkry.
 ). Podczas wojny, wzdłuż Sanu przebiegała linia Mołotowa, dzięki czemu na tych terenach znajdziemy umocnienia oraz bunkry. Z punktu widzenia turystyczno/survivalowego, biegnie tędy całkiem ładny szlak z Zagórza do Sanoka oraz z Zagórza do Leska.
Lasy zamieszkują rozmaite gatunki zwierząt od dzików poprzez sarny aż po wilki. Często zdarza mi się dostrzec również drapieżne ptaki które nie występują w innych częściach kraju.
- JakubJ152
- Gadu Gadu: 337337
- Tytuł użytkownika: Początkujący
Moje Miasto to Chełmno ,chociaż mało mamy atrakcji  Survivalowych,nie jesteśmy skąpi w zabytkach.(Zabytki Chełmna znajdują się na Europejskim Szlaku Gotyku Ceglanego.)
Miasto zmieniło lokację z Grodu "Góry Świętego Wawrzyńca" ,który jest do dziś badany przez archeologów. Którzy odsłonili w tym miejscu nieukończoną wczesnoromańską bazylikę z I poł. XI wieku, której forma przypomina wczesne założenia katedr z Gniezna i Poznania. Obecnie wzniesienie objęte jest ochroną jako rezerwat roślinności stepowej Góra św. Wawrzyńca z roślinnością kserotermiczną.
Mieliśmy też dużo sławnych ludzi którzy uczyli sie albo pochodzili z Chełmna.
Brunon Bendig, bokser, medalista olimpijski z Rzymu 1960
Joachim Grubich , organista i profesor sztuki
gen. Heinz Guderian , twórca niemieckiej doktryny pancernej, autor książki "Achtung Panzer"
Brygida Kürbis , historyk mediewista
Hermann Löns , powieściopisarz i dziennikarz
Wojciech Łożyński, filolog i pedagog
Małgorzata Maier , uczestniczka pierwszej edycji Big Brothera
Grzegorz Mielcarski , napastnik, reprezentant Polski, komentator meczów piłkarskich
Ewa Pobłocka , polska pianistka, kameralistka i pedagog
Franciszek Raszeja, lekarz ortopeda
Leon Raszeja , prawnik
Maksymilian Raszeja , teolog
Jan Szupryczyński , geograf i badacz krajów polarnych, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
Andrzej Michał de Tchorzewski , profesor, pedagog, rektor Akademii Bydgoskie
I chyba "Najważniejsza" dla Chełmna osobowość.
Ludwik Rydygier, chirurg, który w 1880 r. przeprowadził w Chełmnie pierwszą w Polsce operację częściowego wycięcia żołądka.

Miasto zmieniło lokację z Grodu "Góry Świętego Wawrzyńca" ,który jest do dziś badany przez archeologów. Którzy odsłonili w tym miejscu nieukończoną wczesnoromańską bazylikę z I poł. XI wieku, której forma przypomina wczesne założenia katedr z Gniezna i Poznania. Obecnie wzniesienie objęte jest ochroną jako rezerwat roślinności stepowej Góra św. Wawrzyńca z roślinnością kserotermiczną.
Mieliśmy też dużo sławnych ludzi którzy uczyli sie albo pochodzili z Chełmna.
Brunon Bendig, bokser, medalista olimpijski z Rzymu 1960
Joachim Grubich , organista i profesor sztuki
gen. Heinz Guderian , twórca niemieckiej doktryny pancernej, autor książki "Achtung Panzer"
Brygida Kürbis , historyk mediewista
Hermann Löns , powieściopisarz i dziennikarz
Wojciech Łożyński, filolog i pedagog
Małgorzata Maier , uczestniczka pierwszej edycji Big Brothera
Grzegorz Mielcarski , napastnik, reprezentant Polski, komentator meczów piłkarskich
Ewa Pobłocka , polska pianistka, kameralistka i pedagog
Franciszek Raszeja, lekarz ortopeda
Leon Raszeja , prawnik
Maksymilian Raszeja , teolog
Jan Szupryczyński , geograf i badacz krajów polarnych, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
Andrzej Michał de Tchorzewski , profesor, pedagog, rektor Akademii Bydgoskie
I chyba "Najważniejsza" dla Chełmna osobowość.
Ludwik Rydygier, chirurg, który w 1880 r. przeprowadził w Chełmnie pierwszą w Polsce operację częściowego wycięcia żołądka.
Więc póki w nas ten serca czas niech szumi nam zielony las.
Zielone myśli w głowie miej, marzenia rozśpiewane.
Żyj tak jak chcesz i umiesz żyć, pozwól swej duszy dalej śnić
i do przodu śmiało idź, sam jest sobie panem"
- BRAT_MIH
- Gadu Gadu: 5219235
- Tytuł użytkownika: Mihu
Szczecin, w najbliższej okolicy Puszcza Wkrzańska, na prawym brzegu Puszcza Bukowa. 
Ja osobiście jestem zainteresowany wodą - zwiedzam Odrę, Regalicę, Międzyodrze, Jezioro Dąbie, Zalew Szczeciński. Do zlewni wpływają także rzeki Ina i Płonia. Uwielbiam biwakowanie i wędkowanie na wyspach Dąbia.

Ja osobiście jestem zainteresowany wodą - zwiedzam Odrę, Regalicę, Międzyodrze, Jezioro Dąbie, Zalew Szczeciński. Do zlewni wpływają także rzeki Ina i Płonia. Uwielbiam biwakowanie i wędkowanie na wyspach Dąbia.
"Nie ma nikt na  świecie domu jak my mamy, jest zielony latem , zimą śnieżnobiały, mamy dach z gałęzi, z mchu miękkiego łóżko, lampą jest nam księżyc ponad leśną dróżką. Idą, idą leśni, kompas mają z gwiazd ... "
						- Parthagas
- Tytuł użytkownika: kumpel staffików
Mława- Ziemia Zawkrzeńska, mnóstwo lasów, bagien, wokół teren pagórkowaty, linia fortyfikacji pozycji mławskiej, "Nowy Berlin", dolina Mławki, liczne rezerwaty, 18 rodzin łosi.

Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 10:50 przez Parthagas, łącznie zmieniany 1 raz.

"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
						http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
- borsukwacław
- Gadu Gadu: 337337
- Tytuł użytkownika: Początkujący
Jak pięknie,tez tak chce!borsukwacław pisze:Witam !
Taki widok mam z górki za domem

Więc póki w nas ten serca czas niech szumi nam zielony las.
- borsukwacław
Zimą i latem można pomieszkać na niejBRAT_MIH pisze:Da się mieszkać na tej widocznej wyspie czy bagno ?? Pięknie, to moje klimaty
 wosną i jesienią jest bagnista . Ale zawsze można znaleźć jakąś inną , to jest jedno z jezior Kółka Raruńskiego które w sumie ma ponad 40 km. i praktycznie można je wszystkie przepłynąć i pomieszkac na jakiejś innej wysepce , nie ma ich dużo ,ale są
  wosną i jesienią jest bagnista . Ale zawsze można znaleźć jakąś inną , to jest jedno z jezior Kółka Raruńskiego które w sumie ma ponad 40 km. i praktycznie można je wszystkie przepłynąć i pomieszkac na jakiejś innej wysepce , nie ma ich dużo ,ale są  
Oszczędzaj wodę , pij....Whisky .
Pomorska Grupa Knives
						Pomorska Grupa Knives
- yaktra
- Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
Mihu Ty nie narzekaj, mało Ci naszych kanałów na Odrze czy Regalicy?BRAT_MIH pisze:Da się mieszkać na tej widocznej wyspie czy bagno

Dla innych z forum, takie jest nasze zachodniopomorskie;
P K Doliny Dolnej Odry
Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
						- borsukwacław